Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Verslaggever over demonstratie op het Museumplein: "Ik dacht: dit is foute boel"

18 januari 2021, 10.13 uur · Aangepast 18 januari 2021, 21.33 uur · Door Redactie

AMSTERDAM - De demonstratie tegen de regering en de coronamaatregelen op het Museumplein liep gisteren flink uit de hand. De politie pakte 143 man op, 15 daarvan zitten nog vast. AT5-verslaggever Sammie van den Broek deed live verslag van de demonstratie en vertelde vanochtend bij De Ontbijtafel op NH Radio hoe hij het beleefde. "Toen ik er aan kwam, dacht ik: dit is foute boel."

De politie zet waterkanonnen in om de demonstranten van het Museumplein weg te drijven - Inter Visual Studio

"Dit had ik niet verwacht toen ik gisterochtend wakker werd", zegt Sammie van den Broek. Terwijl hij nog met iets anders bezig was, nam een stagiair van AT5 een kijkje op het Museumplein. "Op een gegeven moment zei mijn eindredacteur dat ik er toch wel snel heen moest."

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie verplaatst van het Museumplein naar het Westerpark. Daarop gelaste de organisatie de demonstratie helemaal af. Toch kwamen er zo'n 2.000 demonstranten uit het hele land gisterenmiddag naar het Museumplein. "Toen ik daar aan kwam, stonden heel veel mensen dicht op elkaar. Ik dacht: dit gaat uit de hand lopen."

"Mensen werden wel hard geslagen, dat heb ik gezien. Maar ik zag ook mensen die het uitlokten"

Sammie van den Broek, verslaggever At5

De hele dag was er een grote politiemacht aanwezig. Om 14.00 uur kondigde de gemeente een noodbevel af en moest iedereen het Museumplein verlaten. De sfeer was toen nog gemoedelijk, zegt Van den Broek. "Dat was omdat de ME nog niet ingreep, het was een beetje stilte voor de storm", zegt hij. "De ME riep steeds om 'ga naar huis', maar daarop kwamen veel fluitconcerten."

De politie maakte met geweld een einde aan de demonstratie. Sommigen mensen zeggen dat de ME hard ingreep. Van den Broek werd zelf ook geraakt door water van een waterkanon. "Mensen werden wel hard geslagen, dat heb ik gezien. Maar ik zag ook mensen die het uitlokten. Die tegen de ME zeiden:  'sla me dan, sla me dan'." Hij zag ook een jogger die aan het hardlopen was toen de ME ingreep. "Die kon er nog maar net tussendoor."

Veel demonstranten aanwezig op het Museumplein - AT5

Volgens Van den Broek waren er vrijwel geen mensen die toevallig voorbij kwamen op het moment dat de politie ingreep. "Ik sprak een vrouw die hard geslagen was op haar hoofd, die had een behoorlijke bult. Ze zei dat ze alleen even kwam kijken. Maar ja, er was een noodbevel afgekondigd, dus dat mag niet."

Arts

Een gesprek dat landelijk voor flink wat ophef zorgt, was een interview met een demonstrant die zei dat hij een arts is. Volgens hem liggen er geen coronapatiënten op de Intensive Care. "Och man, laat je niets wijsmaken. Er ligt niemand op de IC. De artsen faken alles. Voor iedere patiënt krijgen ze 20.000 euro. Maar zoiets wordt toch niet uitgezonden."

"Ik schrik daar wel van. Er gaan mensen dood en dan is het heftig dat iemand echt zo denkt", zegt Van den Broek. "Maar het is wel goed om hem te spreken en dit naar buiten te brengen. Zo kunnen we het erover hebben. En ook met experts laten zien dat het niet klopt."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de uitlatingen van de man. Hij zou volgens verschillende Twitteraars inderdaad in het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) staan.

Bekijk hieronder het hele gesprek met AT5-verslaggever Sammie van den Broek.

AT5-verslaggever Sammie van den Broek over de demonstratie op het Museumplein - NH Nieuws

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.