Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Gemeente waarschuwt demonstranten niet te komen, veel politie op Museumplein

17 januari 2021, 10.17 uur · Aangepast 17 januari 2021, 12.53 uur · Door Elise Spetter

AMSTERDAM - De gemeente waarschuwt demonstranten niet naar het afgelaste protest te komen op het Museumplein vanmiddag. Inmiddels hebben de Mobiele Eenheid (ME) en politie zich verzameld op het Museumplein, in het geval zij moeten optreden bij de komst van demonstranten. De demonstratie stond gepland om 14.00 uur en op sociale media hebben meer dan 10.000 mensen aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn.

De Mobiele Eenheid (ME) en politie staan op het Museumplein - NH Nieuws

De demonstratie 'Stem nooit meer kabinet Rutte!' stond vandaag gepland op het Museumplein, maar de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef, hoofdofficier) beperkte het aantal deelnemers op advies van de GGD tot 500 en verplaatste het protest naar het Westerpark, omdat daar het aantal bezoekers beperkt kan worden.

Maar organisator van 'Nederland in Verzet' Michel Reijinga was het niet eens met deze beslissing. "Vanaf dag één heb ik overleg gevoerd met de gemeente en politie. Ik heb gedaan wat ze vroegen. En dat was echt veel. Ik wilde op twee punten niet wijken, namelijk dat we op het Museumplein mochten staan en de hoeveelheid mensen."

En dus spande hij afgelopen vrijdag een kort geding aan, zonder succes. De rechter stelde de gemeente in het gelijk en de organisator dus in het ongelijk. Dit leidde ertoe dat Reijinga het protest annuleerde. 

"Ik kan de veiligheid op het Westerpark niet garanderen omdat het aantal bezoekers dat wil komen hoger is dan 500. Omdat niet alleen het Museumplein geen optie is, alsmede het toegestane aantal bezoekers, trek ik me terug. Hierdoor vervalt ook mijn verantwoordelijkheid als organisator."

Toch protesteren

Toch lijken meerdere demonstranten wel te gaan protesteren vanmiddag.

De gemeente Amsterdam heeft in een tweet nogmaals laten weten dat de driehoek de demonstratie op andere locaties in de stad niet toestaat. Ook roept de driehoek mensen op om thuis te blijven, die voorheen hebben laten weten geïnteresseerd te zijn.

Tekst gaat verder onder de video

Politiemacht op het Museumplein - NH Nieuws

Vorige week waren er ook demonstraties tegen de lockdown en de coronamaatregelen, in zowel Velsen als Hilversum. In Velsen werd al na een kwartier een einde gemaakt aan de betoging tegen de coronamaatregelen. In Hilversum werd de demonstratie een halfuur voor het einde beëindigd, vanwege een 'feestsfeer'.  

De organisatie van het protest in Hilversum heeft aangifte gedaan tegen de gemeente. Ze wilden alle huur en kosten op Hilversum verhalen. "Wegens het vernielen van andermans spullen", zei organisator van 'Nederland in Opstand' Tinus Koops destijds.

Distantiëren van geweld

Koops wil geen reactie geven aan NH Nieuws over de afgelaste demonstratie die vandaag op het Museumplein stond gepland. Via een bericht op zijn Facebookpagina heeft Koops gezegd: 'Wij roepen niet op en zeggen ook niet dat je niet moet gaan. Als je gaat, ga je op persoonlijke titel.' Verder geeft hij aan dat Nederland in Opstand zich distantieert van elke vorm van geweld gepleegd tegen hulpverleners. 

Wij roepen niet op en zeggen ook niet dat je niet moet gaan als je gaat ga je op persoonlijke titel. Houd rekening met...

Posted by Tinus Koops on Saturday, January 16, 2021

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]