AZ kruipt tegen ADO door oog van de naald dankzij invaller Aboukhlal

ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond een zwaarbevochten 2-1 overwinning geboekt op ADO Den Haag. De Alkmaarders kwamen in de tweede helft op achterstand door Michiel Kramer, maar dankzij twee doelpunten van invaller Zakaria Aboukhlal bleven de drie punten toch in Alkmaar.

Aboukhlal schiet het winnende doelpunt binnen voor AZ - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

AZ begon tegen ADO Den Haag met dezelfde elf namen als in de met 1-3 gewonnen topper tegen PSV. Vanaf de eerste minuut werd al gelijk duidelijk dat de Alkmaarders het spel zelf zouden moeten gaan maken. De Hagenezen lieten AZ aanvallen en gokten zelf op een kansje uit een counter of een standaardsituatie. Na een kwartier spelen kon de ploeg van trainer Pascal Jansen zijn eerste grote kans noteren. Albert Gudmundsson was ontsnapt aan de Haagse verdediging, maar het stiftje van de IJslander ging over keeper Koopmans langs de verkeerde kant van de paal.

Boadu niet scherp

Naarmate de wedstrijd vorderde werd AZ sterker en sterker. Owen Wijndal manifesteerde zich als de meeste productieve man op het veld bij de Alkmaarders. De linksback gaf tot tweemaal toe een perfecte voorzet op Myron Boadu maar in beide gevallen faalde de AZ-spits in de afronding. De eerste keer raakte Boadu de lat en niet veel later schoot hij vrij voor keeper Koopmans de bal te gehaast over het doel. Beide ploegen zochten daarom de kleedkamer op met een 0-0 ruststand.

Myron Boadu miste een grote kans in de eerste helft tegen ADO Den Haag - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Het beeld van de wedstrijd aan het begin van de tweede helft was vrijwel identiek aan dat van de eerste helft. AZ bepaalde het spel en had het meeste balbezit. Grote kansen bleven echter uit. Na bijna een uur spelen strafte ADO de onzorgvuldigheid van AZ af door uit het niets zelf te scoren. AZ kreeg de bal niet weg uit het eigen strafschopgebied en ADO-spits Michiel Kramer was er als de kippen bij om van dichtbij de 0-1 binnen te prikken.

Vierdubbele wissel

AZ-trainer Pascal Jansen greep direct in en paste een vierdubbele wissel toe. Onder meer Zakaria Aboukhlal werd in de ploeg gebracht en de creatieve buitenspeler sloeg vlak na zijn invalbeurt gelijk toe. Een schot van Midtsjø leek ver naast te gaan, maar de oplettende Aboukhlal wist alsnog zijn voet tegen de bal aan te zetten en schoot zo de gelijkmaker binnen.

AZ zette in het laatste kwartier alles in werking om de winnende treffer te maken. In de slotminuut van de officiële speeltijd zou deze alsnog vallen voor de Alkmaarders. Opnieuw was Aboukhlal de gevierde man. De Haagse defensie kon niet voorkomen dat het schot van Aboukhlal via de binnenkant van de paal raak trof: 2-1.

Door de overwinning blijft AZ op de vijfde plaats staan in de eredivisie. Aanstaande woensdag spelen de Alkmaarders in het KNVB-bekertoernooi de kraker tegen Ajax. NH Sport doet live verslag van dit duel op de radio.

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos (Evjen/63), Martins Indi (Reijnders/63), Wijndal; Koopmeiners, Midtsjø, Gudmundsson (Aboukhlal/63); Stengs, Boadu, Karlsson (Letschert/63)

Opstelling ADO Den Haag: Koopmans; Kemper, Van Ewijk, Del Fabro, Juan Castillo (Pinas/56); Ratiu, Vejinovic, Goossens; Bourard (De Boer/72), Kramer (Karelis/80), Besuijen (Ould-Chikh/72)