Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

Steeds meer minima naar Goederenbank Den Helder door groeiende armoede

16 januari 2021, 14.37 uur · Aangepast 16 januari 2021, 15.07 uur · Door Jurgen van den Bos

DEN HELDER - De Goederenbank Den Helder heeft het afgelopen jaar weer meer leden gekregen. Inmiddels zijn zo'n honderd gezinnen met een laag inkomen bij de Goederenbank aangesloten om huisraad op te kunnen halen. "Het doet pijn. In principe zou het helemaal niet nodig moeten zijn in een rijk land als Nederland."  

Stijging leden bij Goederenbank door groeiende armoede - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Samuel van Sandijk van de Goederenbank aan de Ligusterstraat in Den Helder verontschuldigt zich voor de rommel. Het is inderdaad lastig een weg te banen tussen alle opgeslagen spullen. Door de lockdown kunnen minima niet terecht om huisraad op te halen en de binnengebrachte spullen stapelen zich op.

"Ik merk dat het de laatste tijd behoorlijk drukker is," zegt Samuel, "maar ik kan nog niet zeggen of dat nou door corona komt of doordat we meer bekendheid hebben gekregen." Duidelijk is wel dat Den Helder, na Amsterdam, gemiddeld de meeste mensen in de bijstand heeft dan in de rest van Noord-Holland.

Van Sandijk: "Den Helder zit qua armoede best wel hoog. Veel armoedegezinnen, wat dat betreft zijn we koploper daarin." Ondanks het armoedeplan van de gemeente verwachten zowel de Voedselbank als de Speelgoedbank en nu ook de Goederenbank dat het aantal mensen dat het financieel moeilijk heeft zal stijgen. "Er is hier ook gewoon bijna geen werk."

Om de leden van de Goederenbank tijdens de lockdown toch van huisraad te kunnen voorzien is Samuel bezig met een nieuwe website waarop spullen aangeboden kunnen worden. "We zijn op zoek naar alternatieven voor als dit vaker gaat gebeuren. Dus we zijn bezig met een website waarop mensen spullen uitzoeken en dat wij dat kunnen bezorgen, om toch te zorgen dat mensen toch van ons gebruik kunnen blijven maken."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]