Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: hyena's tijdelijk verplaatst

In de serie Remy en zijn vrienden volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Dit keer volgen we de werkzaamheden aan het nieuwe hyenaverblijf. De dieren zelf zitten in de quarantaine totdat hun nieuwe onderkomen helemaal gereed is.

De dierenarts kijkt of de hyena wel goed onder narcose is - Foto: Saskia Verbruggen

Het lijkt wel of er in het nieuwe verblijf van de hyena's een bom is ontploft. Het hele terrein is omgewoeld, bomen zijn gekapt en overal liggen losse onderdelen hekwerk. Maar dierverzorger Saskia maakt zich niet ongerust: "Ze zeggen altijd: je moet er eerst een troep van maken voordat het beter wordt." En dat is dus precies zoals het is.

Een deel van de bomen was ziek en een ander deel is gekapt om plaats te maken voor het hekwerk en de bodemplaten. Hyena's zijn goede gravers die zich zonder het bodemgaas met gemak onder het hek door zouden kunnen graven. In de natuur graven ze holen van wel twee meter diep, dus alle voorzorgsmaatregelen zijn geen overbodige luxe.   

Verhuisd

De hyena's zelf zitten inmiddels in het quarantaineverblijf, waar normaal de leeuwen en tijgers worden opgevangen die van buiten het park komen. Ze zijn er tijdelijk ondergebracht tot hun nieuwe verblijf klaar is. Hun oude verblijf is al helemaal gesloopt om ruimte te maken voor de komst van SOS Dolfijn. Om de dieren te kunnen te verplaatsen moest de dierenarts erbij komen om ze te verdoven. Dat is voor de dieren niet prettig, maar er zat niets anders op. Saskia: "Helaas konden we bij hen geen kisttraining doen, dus moesten we ze verdoven."

"Helaas konden we bij de hyena's geen kisttraining doen, dus moesten we ze verdoven"

SASKIA VERBRUGGEN, DIERVERZORGER

Controle

"Omdat de hyena's toch verdoofd waren", vertelt Saskia, "hebben we meteen gecontroleerd of ze er goed uitzagen: waren ze te dik of te dun en waren er nog verse wonden. Hyena's zijn geen lieverdjes voor elkaar. Ze vechten heel veel. Ze vechten om het eten. Ze vechten om de rangorde. Ze hebben eigenlijk altijd wel wat wonden. Maar er was gelukkig niets om ons zorgen om te maken." Met vereende krachten werden de hyena's op lakens gelegd om naar de kar te worden gebracht. Dat is nog geen gemakkelijke klus, want de dieren wegen wel zo'n zestig kilo. 

Kisttraining

Saskia hoopt het straks, als de dieren verhuizen naar hun nieuwe onderkomen, anders op te kunnen lossen: "We gaan nu wel proberen om ze in de kisten te kunnen trainen." In de quarantaine zijn er meer mogelijkheden om de hyena's vrijwillig in het reiskist te laten lopen. Zodat ze niet nog eens moeten worden verdoofd. Saskia: Als het lukt is het mooi meegenomen. Verdoven kan altijd nog." 

Kijk hier voor meer afleveringen Remy en zijn vrienden

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.