Noordkop & Texel

NL
V

Directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voorstander van avondklok

15 januari 2021, 16.53 uur · Aangepast 16 januari 2021, 10.55 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - De directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Martin Smeekes, is voorstander van de avondklok. Dat zegt hij tegen NH Nieuws tijdens een werkbezoek aan verzorgingstehuis de Hoge Hop in Hoorn. 

Directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Martin Smeekes - Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

"Het is een groot punt van zorg. Juist op dit soort locaties, daar wil je die Britse variant niet hebben", legt Smeekes uit. "We kijken ook uit naar het advies van het Outbreak Management Team (OMT) of we de avondklok toch niet moeten invoeren om het aantal besmetting laag te houden. Want daarmee houden we de Britse variant beter onder controle dan als we dat niet zouden doen."

De Veiligheidsregio-directeur vertelt over de schrijnende verhalen die hoort tijdens overleggen met Europese collega's. "Een Ierse collega vertelde over hoe het binnen een paar weken helemaal uit de hand liep, dat is verschrikkelijk natuurlijk. Dus ik denk dat als het OMT zegt dat we van de avondklok effecten kunnen verwachten, dan zouden we dat zeker moeten doen." 

Eerder werd al duidelijk dat er ook onder de leden van het NH Nieuws panel veel steun is voor een avondklok. De helft van de ruim 1.400 ondervraagden is in hoge tot zeer hoge mate voorstander van deze maatregel.

Bekijk hier het interview met Jan Smeekes dat we hadden over de mogelijke invoering van een avondklok. Tekst gaat verder na de video

Directeur Martin Smeekes Veiligheidsregio NHN over de avondklok - NH Nieuws

Smeekes maakt zich zorgen nu de Britse variant ook voet aan de grond krijgt in Nederland. "De ellende is dat waar door het gewone coronavirus één iemand besmet wordt, er door de Britse variant drie worden besmet. Dan zijn het hele slechte situaties waar je in terecht komt. Dus we moeten er alles aan doen dat het buiten blijft, dat het onder controle blijft. Dus als een avondklok daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren, ben ik er van overtuigd dat het snel besloten zal worden." 

Burgemeester Hoorn wacht af

Burgemeester en vice-voorzitter van de Veiligheidsregio Jan Nieuwenburg, die ook bij het werkbezoek aanwezig was, wil zich nog niet uitspreken over een avondklok. "Ik wacht de onderbouwing van het OMT en het kabinet af, en wil daar nog niet op vooruitlopen", zo legt hij uit. 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]