Ga naar Content

Trappetjes geplaatst in Volendam om verdrinking katten te voorkomen

EDAM/VOLENDAM - De Volendamse wijkraad heeft ervoor gezorgd dat langs de IJe als proef vijf 'kattentrappetjes' zijn geplaatst, zodat te water geraakte katten op eigen kracht weer op het droge kunnen komen. "Het leed als iemand zijn huisdier verliest… dat kan heel veel verdriet veroorzaken bij jong en oud", zegt Theo Burger van de Volendamse wijkraad Oude Kom. "Als dit helpt, dan is het doel geslaagd."

Trappetjes geplaatst in Volendam om verdrinking katten te voorkomen - NH Nieuws

NH Nieuws schreef eerder deze week al over de problemen die er kunnen ontstaan door de hoge wallen in zowel Edam als Volendam. De Dierenambulance Waterland rukt zo’n tien tot vijftien keer per jaar uit om te water geraakte katten te helpen. Meestal is het dan al te laat. "Een paar jaar geleden lag er een kat midden in het ijs. Als je die eruit moet halen, dat is verschrikkelijk", zegt oprichter van de Dierenambulance Waterland Pim Langereis dan ook.

Lange balk

Hij suggereert om een lange balk in het water te leggen aan de kant die meegaat met de stand van het water. "Dan heb je kans dat de beestjes eruit kunnen en op die balk gaan zitten. Maar als je ziet hoe lang die wallen zijn, weet ik niet of dat te realiseren valt."

Theo Burger vertelt dat de wijkraad meerdere mails binnenkreeg waarin werd gevraagd of de wijkraad wat kon betekenen. "Een bewoner verderop heeft zelf al een eigen trappetje laten maken, want daar waren al vijf katten verdronken", zegt hij. "We hebben gevraagd of we dat na mochten maken."

"Dit is een begin. Er zijn nu mensen die dit erdoor willen hebben, daar ben ik blij om"

oprichter dierenambulance waterland pim langereis

Wethouder Wim Runderkamp was aanwezig bij het plaatsen van de trappetjes en is tevreden. "Dit is een proef om te kijken hoe erop gereageerd wordt", aldus de wethouder. "Ik begrijp dat het aanslaat, er is in Edam ook een petitie opgestart om dat daar ook te gaan doen. Daar ligt het wat gevoeliger omdat het ook een beschermd stadsgezicht is. Maar als ik in anderhalve dag hoor dat er al een paar honderd mensen zijn die dit positief benaderen denk ik wel dat het die kant op gaat."

Langereis besluit: "Dit is een begin. Er zijn nu in ieder geval mensen die dit erdoor willen hebben. Daar ben ik blij om."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]