Start van hoofdcontent

ZAANSTAD

nl

Puzzels ruilen in coronatijd blijkt populair: "Je maakt 'm toch maar één keer"

17 januari 2021, 09.00 uur · Aangepast 17 januari 2021, 10.18 uur · Door Michel Gijselhart

ZAANDAM - In amper een week tijd zijn er al honderden puzzels geruild bij de nieuwe puzzelbank in Zaandam. Het blijkt een schot in de roos. Initiatiefnemer Christa Neefjes van de Ichtus gemeente startte de puzzelbank in haar kerkgebouw, ze is erg blij met het succes. "Ik dacht 'ik begin met een paar puzzels', maar het zijn er nu al honderden die uitgeruild zijn." Ze vindt het een mooie christelijke gedachte dat het allemaal met gesloten beurs gaat: "Alles in de wereld draait al om geld."

Zaanse puzzelbank daverend succes: "Je krijgt er rust van" - NH Nieuws

Voordat om 11.00 uur 's ochtends de deuren voor een uurtje opengaan, staan er al mensen te wachten. "Ik heb vijf puzzels meegenomen en vindt het een prima actie van dat omruilen. Het is gratis en een puzzel maak je toch maar een keer", zegt een vrouw in een Zaansgroene jas. Een ander vist elf puzzels uit haar fietstassen. Ze komt helemaal uit Landsmeer en aast op een 'Van Haasteren'.  "Daar heb ik er al 40 van. Van die Van Haasterens. Maar die doe ik niet weg." 

Een man uit Assendelft heeft een klein doosje in zijn handen, van de populaire Jan van Haasteren. Hij heeft net een gratis kopje koffie gekregen van Christa. "Ik puzzel eigenlijk nooit. Ik begin er nu pas mee", zegt hij. "Je kunt nu niet zoveel anders dan puzzelen en fietsen."

Rust 

Toch is de lockdown niet alleen de verklaring voor het ongekende succes van de puzzelruil. Velen puzzelen al jaren. "Ik vind het heerlijk", zegt een vrouw, "Krijg er rust van en ga soms pas om half 5 's-ochtends slapen." Initiatiefnemer Christa hoopt dat er meer puzzelbanken komen. "We hebben hier mensen gehad die ontdekten dat ze in dezelfde flat woonden, die konden dus ook weer met een puzzelruilbank beginnen."

De puzzelbank Zaanstreek is gevestigd in het gebouw van de Ichtus gemeente aan de Bloemgracht 101 in Zaandam. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 11 tot 12 uur. 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]