Ga naar Content

Organisator 'Nederland in Verzet' trekt stekker uit protest na kort geding over locatie

AMSTERDAM - De organisator van de demonstratie 'Nederland in Verzet' is vanmiddag door de rechter in een kort geding in het ongelijk gesteld. De organisatie stapte naar de rechter nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) het protest verplaatste van het Museumplein naar het Westerpark. De organisator heeft na de uitspraak de demonstratie afgelast.

Het Museumplein in Amsterdam - Foto: Luuk Koenen

De demonstratie, gericht tegen het kabinet, zou aanstaande zondag worden gehouden op het Museumplein. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politiechef, hoofdofficier) beperkte het aantal deelnemers op advies van de GGD tot 500 en verplaatste het protest naar het Westerpark, omdat daar het aantal bezoekers beperkt kan worden.

"Vanaf dag één heb ik overlegd met de gemeente en politie gevoerd. Ik heb gedaan wat ze vroegen. En dat was echt veel. Ik wilde op twee punten niet wijken, namelijk dat we op het Museumplein mochten staan en de hoeveelheid mensen", vertelt organisator Michel Reijinga van het protest aan NH Radio

Hij heeft vervolgens aan de gemeente laten weten dat hij geen gebruik wil maken van de ruimte die hij van de Amsterdamse driehoek krijgt om te demonstreren. 

'Veiligheid niet garanderen'

Reijinga laat weten dat het evenement is afgelast. "Ik kan de veiligheid op het Westerpark niet garanderen omdat het aantal bezoekers dat wil komen hoger is dan 500. Omdat niet alleen het Museumplein geen optie is, alsmede het toegestane aantal bezoekers, trek ik me terug. Hierdoor vervalt ook mijn verantwoordelijkheid als organisator."

Op Facebook wordt door anderen opgeroepen om toch naar het Museumplein te komen. De Amsterdamse driehoek laat weten dat er door de politie zal worden opgetreden als het protest toch op andere locaties, zoals het Museumplein, wordt gehouden. De driehoek roept mensen die voorheen hebben laten weten geïnteresseerd te zijn in deze demonstratie, op om thuis te blijven.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]