Ga naar Content

Koos revalideert al sinds maart van corona: "Hij is heel erg ziek geweest"

DE GOORN - Koos Bakker was altijd een vitale en sterke man totdat hij vorig jaar in maart corona kreeg. Hij belandde in het ziekenhuis en kwam kilo's lichter en verzwakt thuis. "Ik schrok enorm, hij zag er helemaal grauw uit", vertelt zijn echtgenote Ada Bakker die een dagboek bij heeft gehouden tijdens zijn ziekteperiode. 

Als Koos in maart 2020 in het ziekenhuis belandt, komt hij aan de beademing te liggen. Na anderhalve week mag hij weer naar huis toe, maar dan gaat het een maand later opnieuw fout. Ada: "Ik zag al snel dat het de verkeerde kant op ging. Hij kon ineens bijna niet meer lopen en toen is hij weer een week in het ziekenhuis beland."

In de tussentijd zit Ada in onzekerheid thuis in quarantaine. "Om 20.00 uur 's avonds belde de zuster om uitleg te geven over de herstelafdeling. Volgens haar moeten we geduld hebben, hij was één dag van de apparaten af en daar moest zijn lichaam aan wennen", schrijft zij op in haar dagboek.

Tekst gaat verder na de video

Koos herstelt nog steeds van corona - NH Nieuws

Tijdens zijn ziekenhuisopname krijgt Koos last van verwardheid wat ertoe leidde dat hij zich maar flarden herinnert. Ada: "Hij is heel emotioneel. Vooral als hij deze dingen leest, dan vraagt hij ook 'is dit allemaal met mij gebeurd?'" Omdat corona nog maar pril in Nederland was, was de onduidelijkheid groot. Koos: "We hebben veel zelf uit moeten zoeken toen er was nog zo weinig bekend."  

Lees ook

Wat begon met hoesten, eindigde voor Koos in opnieuw leren lopen. "Vooral mijn beenspieren waren heel erg verzwakt. Na een aantal maanden ben ik weer met een rollator gaan lopen, rondjes om het huis heen." 

Coronatherapie

Dankzij fysiotherapeut Maaike van Huijser van Reenen uit Spierdijk, boekt Koos vooruitgang. "Koos is best wel ziek geweest. Hij heeft aan het zuurstof gelegen, maar niet op de IC. Hij was een hele vitale man, eind 60, gebruikte nooit medicijnen, was nooit ziek en heeft altijd hard gewerkt. Nu is het maar de vraag of hij weer de oude zal worden." 

Al tijdens de eerste lockdown volgt Huijser een cursus tot coronatherapeut. "Ik vond het behandelen echt wel zoeken, meer omdat collegatherapeuten in het zuiden van het land er middenin zaten, maar hier niet. In het begin kende niemand het virus, er was niks over bekend: ik ben zelf maar gaan rondbellen naar collega's. De klachten zijn ontzettend wisselend: hoofdpijn, longklachten, bloedvatontsteking."

"Na een aantal maanden ben ik weer met een rollator gaan lopen, rondjes om het huis heen" 

Koos Bakker, herstellende van corona

Ook als fysiotherapeut is het vallen en opstaan, want nog steeds komen er volgens Maaike nieuwe symptomen bij en is het coronarevalidatieproces onvoorspelbaar. "Het is echt maatwerk per patiënt. De één is er binnen een aantal weken bovenop. En anderen, zoals Koos, zijn na maanden nog niet de oude."

Ook valt het haar op dat bij fysiopraktijken nog niet altijd duidelijk is waar coronapatiënten terecht kunnen. "Er zijn een aantal fysiopraktijken in de regio die coronatherapie geven maar dat moet beter kenbaar worden gemaakt."

Herstel

Hoewel Koos het liefste weer op de tennisbaan zou staan, is dat nog iets te voorbarig. Maar gelukkig gaat het herstel voorspoedig. Koos: "Het gaat goed. Ik kom nog wel wat tekort. Ik doe alles wat rustiger aan en ga minder snel zoals met het werken in de tuin. Maar als ik vermoeid ben dan stoppen we weer om een koppie koffie doen."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]