Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaarder opnieuw voor de rechter voor verkrachtingen: "Het is een monster"

15 januari 2021, 08.42 uur · Aangepast 15 januari 2021, 13.29 uur · Door Tom Jurriaans

ALKMAAR - Een 52-jarige Alkmaarder moet, als het aan justitie ligt, 4,5 jaar de cel in omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan de verkrachting van drie vrouwen. De slachtoffers werden tijdens seksdates gedrogeerd en zwaar mishandeld. "Het is een nachtmerrie waar je niet uit kunt ontsnappen", aldus één van de slachtoffers tegen NH Nieuws. 

Foto: Adobe Stock

"Er is wel grensoverschrijdende seks geweest, maar er zijn geen grenzen overschreden", zo noemde de 52-jarige Erno B. een sm-date die hij en een vriendin hadden met een sekswerker in oktober 2016 in een hotel bij Schiphol. Eigenlijk wilde hij carte blanche om met haar te  doen wat hij wilde, maar daar ging de vrouw niet mee akkoord. Het zou gaan om lichte sm, maar al bij binnenkomst kreeg ze meteen een harde klap in haar gezicht. 

Het bleef niet bij slaan volgens de vrouw, die ook bij de rechtszaak aanwezig was om een slachtofferverklaring voor te lezen. Ze kreeg een drugscocktail en werd tegen haar wil anaal verkracht. Ook werden er sigarettenpeuken op intieme delen van haar lichaam uitgedrukt en werd ze gedwongen tot poep- en plasseks.

Ze werd uiteindelijk wakker in de badkuip nadat haar keel net zo lang was dichtgeknepen totdat ze flauwviel. "Hij heeft de hoop en het licht bijna uit mijn leven geslagen. Ik was bang om mijn leven te verliezen", vertelde ze huilend tijdens de zitting. "De gevolgen van die nacht voel ik nog steeds. Ik durfde pas jaren later weer in bad."

'Spelen'

Erno B. zag in haar ogen wel dat ze het spannend vond, maar dat was vooral aan het begin van de avond. "Ze nam vooral zelf veel initiatief en vond het wel geil allemaal. Ik heb nooit angst bij haar gezien. Ze heeft nooit aangegeven dat ze weg wilde of het niet leuk vond." De sekswerker werd uiteindelijk slapend achtergelaten in het hotel en kreeg de helft (400 euro) van het afgesproken bedrag. "Het was niet gegaan zoals we hadden gehoopt. We zouden vier uur 'spelen' maar ze had twee uur naast ons op bed gelegen."

De officier van justitie rekende het de verdachte zwaar aan dat hij grenzen heeft overschreden. De Alkmaarder was bovendien al een 'gewaarschuwd man'. In 2016 werd Erno B. tot vier jaar cel veroordeeld voor het verkrachten van twee vrouwen. Dat de vrouwen wisten dat ze op een sm-date waren en dat daar bepaalde seksuele handelingen bij horen, was volgens de officier geen excuus. Ze vergeleek het met een voetbalwedstrijd waarbij er spelregels zijn.

Tekst loopt door onder de video.

"Ook bij sm is er sprake van spelregels" - NH Nieuws

"Een horrordate", zo noemde een andere sekswerker de date bij een growshop in Amsterdam. Ze wist pas achteraf dat in het glas limonade dat ze kreeg GHB zat. "Ik heb eerder een overdosis GHB gehad en ik voelde met nu hetzelfde. Ik voelde me vrijer en had minder gevoel." De verdachte ontkende het drogeren ten stelligste. "Ik heb nog nooit in mijn leven iemand gedrogeerd."

"Hij was de meester en hij bepaalde wat er gebeurde"

slachtoffer

Ook zij kreeg te maken met fysiek geweld. Sigaretten werden op haar lichaam gedrukt en toen ze huilde en smeekte om te stoppen kreeg ze straf. "Hij was de meester en hij bepaalde wat er gebeurde. Ik mocht alleen maar 'ja meester' en 'nee meester' zeggen." Toen ze hem uiteindelijk aan wilde vallen, werd ze naar eigen zeggen in een nekklem genomen en raakte ze buiten bewustzijn. 

Angst

"Die nacht heeft me gebroken, het is je gelukt mijn ziel te breken", vertelde een ander slachtoffer tijdens een emotionele slachtofferverklaring. De vrouw en de verdachte hadden een beginnende relatie. Maar die ene nacht in 2014 in een Amsterdams hotel was voor haar  toch reden genoeg om drie jaar later aangifte te doen. "Ik durfde het niet uit pure angst. Je bent zo manipulatief, dat heb je er goed ingekregen." 

'Bont en blauw', zo zag het slachtoffer er naar eigen zeggen uit na de bewuste nacht. De verdachte had haar proberen te wurgen met een touw. Toen ze naakt naar de deur van het hotel rende om te vluchten, kreeg ze de deur niet open en werd ze tegen gehouden. "Je sleurde me met zoveel kracht aan mijn haren terug. Ik moest mezelf uitschakelen om te overleven."

Jaloezie

De advocaat van de verdachte gelooft daar niets van; als ze had willen vluchten had dat makkelijk gekund. "Een deur van een hotelkamer gaat gewoon open", vertelde hij tijdens zijn pleidooi. Er was volgens hem geen sprake van dwang. Het was eerder een vorm van jaloezie aangezien de verdachte een vrouw met twee kinderen thuis had in Alkmaar. Hij pleit dan ook voor vrijspraak. 

De officier van justitie wil dat Erno B. een onvoorwaardelijke straf krijgt van vijf jaar. Aangezien het proces vanwege de coronacrisis nu pas wordt gehouden, krijgt de verdachte een korting van tien procent. Dat komt uit op 4,5 jaar cel. "De verdachte heeft zich alleen bekommerd om zijn eigen lusten en verlangens. Slachtoffer ondervinden langdurige psychische schade. De gebeurtenissen zullen nog lang doorspelen in de levens van deze vrouwen."

Tekst loopt door onder video.

"Slachtoffers waren allemaal kwetsbaar" - NH Nieuws

De slachtoffers hopen dat de man zo lang mogelijk achter slot en grendel wordt gezet. De kans op herhaling is volgens hen namelijk levensgroot. "Deze man is een monster", vertelt een van hen aan NH Nieuws. "Er zijn waarschijnlijk veel meer vrouwen slachtoffer van hem geworden die geen aangifte durven te doen. Hij moet zo snel mogelijk gestopt worden." 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]