Ga naar Content

De bakkerij van Lard aan huis in Amsterdam-Noord is een groot succes

AMSTERDAM - Toen Lard Breebaart uit Amsterdam-Noord tijdens de eerste lockdown wat tijd over had besloot hij brood te bakken. De eerste paar broden gaf hij weg aan de buren of ruilde hij voor jam en kaas. Inmiddels zijn de broden zo’n succes dat hij er 200 per dag bakt en ze verkoopt vanuit zijn gang. "Het is hier een groot chaos-huishouden, maar enorm leuk."

Foto: NH Nieuws

Het is nog donker in de Kometensingel in Amsterdam-Noord, wanneer er al een rij ontstaat voor de deur van Lard. Zelf is hij om half 6 opgestaan om de eerste broden in de oven te doen. In de krappe gang waar ook twee ovens staan liggen 200 rijsmandjes opgestapeld. Allemaal nodig voor zijn Kometenbrood, zuurdesembrood vernoemd naar zijn straat.

Lard had niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. "Ik ben gewoon begonnen met bakken omdat ik wat tijd over had. Het ging ook zeker niet meteen goed. Dan was het brood te zuur of kwam er een hele stofwolk uit de koelkast. Maar uiteindelijk kreeg ik het onder de knie en vinden de buren het lekker. Er is vandaag zelfs een man vanuit Hoorn komen fietsen om een brood te halen. Helaas was alles toen al uitverkocht."

Thuisbakkerij - NH Nieuws

Lard is niet de enige die werkt in de thuisbakkerij. Op dinsdag helpt zijn vrouw Femke mee met de verkoop en op vrijdag helpt zijn moeder met de patisserie. "Ik had nog nooit samen met mijn moeder gewerkt maar het is ontzettend leuk. We hebben wekelijks samen een bakbespreking. Toch speciaal om dat samen met je moeder te doen."

Rond 9.00 staat er ongeveer een rij van zes personen. De meesten zijn buurtbewoners. Een klant in de rij komt voor wat verjaardagsboodschappen. "Ik word morgen 81 dus ik kom wat voor bij de koffie halen en een lekker brood. Ik vind dit een ontzettend leuk initiatief. Mensen die ik al een tijdje uit het oog verloren ben, staan hier ook gewoon in de rij."

De bakkerij van Lard is open op dinsdag en zaterdag aan de Kometensingel in Amsterdam-Noord. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]