Zaanstreek-Waterland

NL
V

Thuisleren nog steeds uitdaging: achterstanden bij kinderen niet te vermijden

14 januari 2021, 18.03 uur · Aangepast 14 januari 2021, 18.21 uur · Door Tom van Midden

ZAANDAM - De scholen zijn grotendeels dicht en thuisleren is op dit moment de norm voor kinderen. Onzeker is nog hoe lang dat gaat duren, nu de effecten van de Britse coronavariant bij kinderen nog onbekend zijn. Ouders maken er ondertussen maar het beste van, ook in het Zaanse Poelenburg.

NH Nieuws

Dioska woont in een klein rijtjeshuis en zorgt voor drie kinderen. Dilayjah zit in groep 1, Jahlivia in groep 3 en Ojahicya in groep 8. Ze werkt drie dagen in de week bij de kinderopvang, in die tijd mogen Dilayjah en Jahlivia naar de noodopvang. De andere twee dagen is ze 'juf mama'. "Eentje aan de kleine tafel en de andere twee aan de grote", lacht ze. Ze houdt het nog wel even uit, maar duidelijk is volgens haar dat de kinderen grote achterstanden oplopen. Daar maakt ze zich zorgen over.

Zie hieronder hoe Dioska het in haar eentje redt om drie kinderen thuis te laten leren. Tekst loopt door onder de video.

Op bezoek bij Dioska en haar thuislerende kinderen - NH Nieuws

Op de Paus Joannesschool school, waar de kinderen naartoe gaan, ziet Yasemin Lamot het op dat punt ook somber in. De brugfunctionaris (een schakel tussen leraren, ouders en de wijk) zegt: "We zien dat ouders keihard hun best doen. Wij doen dat ook om op hetzelfde niveau onderwijs te bieden aan onze leerlingen, maar er gaan wel achterstanden ontstaan bij leerlingen. Daar kom je niet onderuit."

De situatie op de school is nu 'op orde', zegt Lamot. De school biedt noodopvang aan, niet alleen voor kwetsbare kinderen maar ook voor alle kinderen uit groep 8 (waaronder dus Ojahicya) en voor kinderen met ouders in een vitaal beroep. NH Nieuws ging eerder al op bezoek bij meester Rowdy de Visser die vertelde zich zorgen te maken om de kinderen.

Tekst loopt door onder de video.

Scholen in Zaanse achterstandswijken gewoon open - NH Nieuws

Lamot: "Er zijn gezinnen bij ons die de Nederlandse taal niet machtig zijn en waar het kind soms moet vertalen. We zien soms ook miscommunicatie daardoor. Dan spreek je af om rond 10.00 uur te videobellen met het kind erbij en dan lukt dat niet."

Haar gedachten gaan ook uit naar kinderen van nieuwkomers die pas kort in Nederland wonen. Nadat ze een tijdje bij de Kernschool in Zaandam hebben gezeten stromen ze in bij de basisschool. "Dan hebben ze net wat Nederlands geleerd, maar nu zitten ze weer thuis. Dat raken ze allemaal weer kwijt." Dioska hoopt dat haar kinderen weer snel normaal les krijgen: "En niet van juf mama, haha."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]