Ga naar Content

Proef met gft-afval dreigt te mislukken: "Het moet niet te veel moeite kosten"

ASSENDELFT - Er waren heel veel handtekeningen voor nodig om de kliko's uit de tuinen te houden, maar nu de proef dreigt te mislukken moeten bewoners van de Assendelftse wijk Saendelft er misschien toch aan geloven. "Dat is jammer", zegt voormalig buurtbewoner en lid van de actiegroep 'Afvalscheiden ja, kliko’s nee' Peter Bastiaan. Maar hij geeft de hoop niet op: "Er zijn nog alternatieven."

De berg met gft-afval uit Saendelft - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Het grootste probleem is dat het afval niet goed gescheiden wordt. Volgens Peter zijn daar wel oorzaken voor aan te wijzen: "De restcontainers zitten heel snel vol. We zien dat mensen dan hun toevlucht zoeken bij andere ondergrondse containers en dan bijvoorbeeld hun restafval storten in een groenbak."

Volgens HVC, de organisatie die het restafval ophaalt, rijden de chauffeurs in deze wijk al veel vaker dan gemiddeld: "Zo'n zes keer per week." Gemeente Zaanstad laat weten dat er geen budget beschikbaar is voor extra containers. "Dat is ook van te voren besproken met de bewoners."

Vijf procent 

In de gft-bak mag maximaal vijf procent restafval zitten. Een keurmeester keurt op het blote oog hoeveel dit is en het komt dan ook regelmatig voor dat die vijf procent overschreden wordt. Al het gft-afval wordt dan verbrand. 

Het eruit halen van de restafval is volgens HVC niet mogelijk: "Het zou natuurlijk mooi zijn als geen enkel gft verloren zou gaan. Om dit te doen, zou je iemand extra moeten aanstellen die al deze zakken open maakt, sorteert en het gft er uit haalt. Dit is een zeer arbeidsintensief en kostbaar proces. Vandaar dat wij de keuring op zicht laten plaatsvinden."

Tekst gaat door onder de video

De proef met gft-afval dreigt te mislukken - NH Nieuws

Volgens buurtbewoner Danny Maas is deze proef een 'farce' en moet het op z'n minst met twee jaar verlengd worden: "Tijdens deze 'proef' zijn al meerdere aanpassing en veranderingen geweest. Dat is op zich goed, maar dan moet je ook de proef weer opnieuw starten."

Niet te moeilijk

Zowel Danny als Peter vinden dat je het de bewoners zo makkelijk mogelijk moet maken. Danny: "In de wijk waar ik woon zijn twee glasbakken. De dichtstbijzijnde is op 400 meter. De tweede nog veel verder. Glas heb je niet veel, dus dat spaar je op, maar dan wordt het wel zwaarder. Er is in de wijk nog plaats voor 100 extra containers. De gaten zitten er al, want die zijn destijds aangelegd."

Naast extra containers, vindt Peter het nascheiden van afval een optie. "Met nascheiden faciliteer je de bewoner, dus de bewoner hoeft minder moeite te doen. Je kunt dan ook besluiten om het restafval en plastic bij elkaar te storten, de plastic bak kan dan vervangen worden voor gft." 

Afval in de provincie 

Over het scheiden van afval is flink wat te doen. Voor veel bewoners zijn kliko's een doorn in het oog, en gemeenten verschillen in hun aanpak. Zo maakte Gooise Meren vorig jaar zomer een eerste stap naar het stoppen met inzamelen van plastic afval en ook in Amsterdammers hoeven geen plastic meer te scheiden. Andere gemeenten stimuleren hun bewoners juist meer afval te scheiden en geven bewoners een extra afvalbak, tot woede van sommigen.

Niet alleen buurtbewoners, ook de politiek maakt zich druk. Zo laat Lokaal Zaans weten dat ze samen met de VVD, D66 en POV een motie hebben gemaakt. In deze motie vragen ze om extra handhaving, afvalcoaches, het ophalen in verschillende stromingen en extra communicatie richting de bewoners.

Voorstel nascheiden

Lokaal Zaans zal 21 januari ook aan de gemeenteraad voorstellen om na te denken over nascheiden in de toekomst. Gemeente Zaanstad laat weten op dit moment daar nog geen voorstander van te zijn: "Zaanstad staat niet achter nascheiden omdat dit duurder is en minder bijdraagt aan het milieu. Via nascheiding haal je namelijk minder waardevolle grondstoffen uit het afval. Daarnaast is er sprake van meer restafval dat overblijft en de kosten voor de verwerking zijn hoger. Die kosten worden vervolgens doorbelast aan de bewoners via de afvalstoffenheffing."

Proef loopt tot 1 mei

De huidige proef loopt nog tot mei, daarna wordt er besloten of de kliko's toch in de tuinen komen, of dat bewoners doorgaan met ondergronds afval scheiden.

Actiegroep plaatst stickers om bewoners uitleg te geven - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]