Amsterdam

NL
V

Wachttijd loopt op: transpersonen nu bijna twee jaar op lijst voor zorg in UMC

14 januari 2021, 19.00 uur · Aangepast 10.10 uur · Door Frederieke Weel

AMSTERDAM - De wachtlijsten voor de transgenderzorg in Amsterdam blijven stijgen. Waar de wachtlijst voor een intake bij het Amsterdam UMC in juni 2020 nog 76 weken was, is dit nu opgelopen tot minimaal 103 weken. Voor veel transpersonen is dit een moeilijke tijd: "Het is alsof je leven twee jaar stilstaat."

NH Nieuws

De 24-jarige wiskundestudent Erina staat nu ongeveer een jaar op de wachtlijst voor een intake bij het Amsterdam UMC, het enige ziekenhuis in de regio dat deze zorg aanbiedt. Ze had gehoord dat de wachtlijsten lang zouden zijn, maar zo lang had ze niet verwacht. "Ik werd er echt moedeloos van. Zolang je nog niet aan de hormonen zit, verandert je lichaam de verkeerde kant op. Dat is heel frustrerend en ik heb daarom ook een tijdje geen spiegels opgehangen in mijn huis."

De reden dat de wachtlijsten zo lang zijn, heeft volgens het Amsterdam UMC met de stijgende zorgvraag te maken. "Het is een heel naar gevoel, want je wilt eigenlijk iedereen die zorg nodig heeft helpen," vertelt hoofd van de sectie Gender van het Amsterdam UMC, Annelijn Wensing-Kruger. "De vraag naar transgenderzorg neemt al een aantal jaar ontzettend toe. We denken dat het komt dat er meer acceptatie is in de maatschappij rondom transgenders en thema's daaromheen." 

Tekst loopt door onder de video. 

Lange wachtlijsten transgenderzorg in Amsterdam - NH Nieuws

Lisa van Ginneken van Transvisie, de belangenorganisatie voor transpersonen, maakt zich zorgen om de groeiende wachtlijsten. "Als je zo lang op zorg moet wachten, staat je leven stil. Je ziet dat mensen stoppen met hun studie of werk, omdat het proces veel energie en aandacht vraagt. Daarnaast zie je dat depressie en suïcide vaker voorkomt bij transpersonen. Ook beginnen mensen steeds vaker aan zelfmedicatie, met alle gevolgen van dien."

De afdeling transgenderzorg van het Amsterdam UMC is de laatste jaren wel degelijk gegroeid, maar kan de vraag nog steeds niet aan. Wensing-Kruger: "Er wordt intensief gezocht naar uitbreiding van behandelmogelijkheden elders in het land. Het kost echter de nodige tijd om dit op te zetten."

Erina heeft inmiddels haar naam en geslacht officiëel veranderd en krijgt via een huisarts vrouwelijke hormonen. "Ik blijf nog steeds afhankelijk van het Amsterdam UMC als ik verder wil met mijn transitie, maar door de hormoonremmers word ik eindelijk weer blij als ik in de spiegel kijk."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]