Ga naar Content

Bewoners Zorgbalans krijgen maandag al coronavaccinatie

HAARLEM - Zorgbalans start aanstaande maandag al met het vaccineren van de bewoners van twee van hun verpleeghuizen. Dit is onderdeel van een pilot van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Volgens Kim Hirs, woordvoerder van Zorgbalans, is de vreugde groot. “Vanuit de overheid hebben ze de keuze gemaakt om eerst het zorgpersoneel te vaccineren, maar de echte kwetsbare ouderen zijn de bewoners van zorginstellingen zelf”.

Zorgbalans Zuiderhout - Foto: Zorgbalans

Dit wordt de eerste keer dat bewoners gevaccineerd worden in plaats van het zorgpersoneel. En dat is nodig, volgens Hirs. “90 procent van onze bewoners zijn mensen met dementie. Die kan je niet vertellen dat ze afstand moeten houden en een mondkapje moeten dragen. Ze gaan gewoon dicht op elkaar zitten.” De bewoners zullen gevaccineerd worden met het Pfizer vaccin.

Mobiel vaccinatieteam

De twee locaties, die zijn gekozen voor de pilot, zijn Zuiderhout in Haarlem en Velserduin in IJmuiden. Een mobiel vaccinatieteam zal komende week langs de woonzorglocaties van Zorgbalans rijden met de vaccins. Er worden voorbereidingen getroffen zodat de bewoners in hun eigen woonomgeving gevaccineerd kunnen worden door de voor de bewoners bekende verpleegkundigen en verzorgenden. De pilot duurt de hele week. 

"De bewoners zijn veelal dementerend. Die kan je niet vertellen dat ze afstand moeten houden en een mondkapje moeten dragen"

Kim Hirs, woordvoerder Zorgbalans

Het Ministerie van VWS wil met deze pilot de vaccinatiestrategie voor verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en andere langdurige zorg testen en proefdraaien. Omdat de bewoners van deze instellingen op de eigen locatie worden gevaccineerd moeten er meerdere kleine hoeveelheden geleverd worden. En dat is nog een logistieke uitdaging.

Tijdens de coronacrisis heeft Zorgbalans al meerdere keren te maken gehad met een uitbraak in de verpleeghuizen. Het vaccineren van deze kwetsbare doelgroep komt dus geen moment te vroeg. “We zijn heel enthousiast en kunnen eigenlijk niet wachten. We hopen met deze vaccinaties dat we minder uitbraken hebben op de locaties”, aldus Hirs.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]