Ga naar Content

Langedijkse stichting krijgt volop steun om duizend eilanden te beschermen

LANGEDIJK - Stichting Veldzorg, Staatsbosbeheer, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Museum BroekerVeiling en de gemeente Heerhugowaard en Langedijk doen er samen alles aan om het gebied te redden. "Dankzij financiële steun vanuit de gemeente zijn we inmiddels gestart met de eerste proef; het aanleggen van zinkstukken, ofwel wiepen", vertelt Peter Wouda van de stichting.

Foto: Gerrit Arkesteijn

De noodmaatregelen zijn hoognodig gezien er al bijna vijftien kilometer aan oever is verdwenen. Er wordt verschillende testen uitgevoerd, waaronder het aanleggen van zinkstukken en beplante kokosmatten. 

Golven

Studenten van InHolland kwamen na gebiedsonderzoek tot de ontdekking dat vooral golven van voorbijvarende bootjes een grote rol spelen. Ook de wind zorgt voor het in beweging komen van het oppervlaktewater en veroorzaakt afkalving.

In het Oosterdelgebied zijn al langer restricties opgelegd aan vaartuigen. Tussen zonsondergang en zonsopgang is het verboden om te varen en boten mogen geen motor hebben.

Effectieve aanpak

In het komende jaar zullen verschillende methoden worden onderzocht om de oevers te redden."Vanuit een viertal proeven wordt de meest effectieve aanpak gekozen, maar het duurt minstens één tot twee jaar duren voordat er een knoop wordt doorgehakt", aldus Wouda.

Aan het verrichten van onderzoek en het selecteren van de juiste techniek hangt een prijskaartje. Het college van Langedijk en Heerhugowaard trokken daar al een bedrag van 57.400 euro voor uit.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]