Sport

NL
V

Knappe overwinning van AZ in topper tegen PSV

13 januari 2021, 20.39 uur · Aangepast 13 januari 2021, 22.53 uur · Door Stef Swagers

EINDHOVEN - AZ heeft drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen PSV. In Eindhoven wonnen de Alkmaarders met 1-3 door twee doelpunten van Teun Koopmeiners en een goal van Calvin Stengs. Het is de zesde keer op rij dat AZ wint van een club uit de traditionele top drie.

AZ juicht na de 0-2 tegen PSV - Pro Shots / Thomas Bakker

De wedstrijd had even nodig om op gang te komen. Na ruim 25 minuten hadden beide ploegen het doel van de tegenstander nog niet onder vuur genomen. Toen Myron Boadu na een klein half uur eerder bij de bal was dan PSV-doelman Yvon Mvogo wees scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar de stip. Teun Koopmeiners benutte het buitenkansje met verve: 0-1.

Tekst gaat verder onder de foto

Teun Koopmeiners benut een strafschop tegen PSV - Pro Shots / Thomas Bakker

Het bleek voor AZ het startsein van een sterke fase. Boadu leek op weg naar de 0-2 toen hij door Stengs alleen op Mvogo af werd gestuurd. De spits had teveel tijd nodig, waarna Olivier Boscagli de bal kon wegwerken. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak. Koopmeiners scoorde schitterend door de hoekschop van Jesper Karlsson met zijn hak te verlengen.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Spannend laatste half uur

Aanvankelijk leek AZ weinig in de problemen te komen na rust. Daar kwam verandering in toen Phillip Max na een klein uur een vrije trap raak schoot. Met links krulde hij de bal fraai over de muur heen. Marco Bizot kon er alleen maar naar kijken.

In het laatste half uur was het vooral tegenhouden voor de ploeg van trainer Pascal Jansen. AZ kwam er niet meer uit, maar PSV had moeite om tot kansen te komen. De thuisploeg zette in de slotfase echt aan en werd een aantal keer gevaarlijk via corners. In een counter besliste Stengs de wedstrijd door via Jordan Teze raak te schieten: 1-3.

Unieke prestatie

Dit is de tweede keer dat AZ drie keer op rij wint van PSV. Eerder gebeurde dat tussen 1980 en 1981. Daarnaast heeft AZ nu zes keer achter elkaar gewonnen van Ajax (2x), Feyenoord (1x) en PSV (3x). Het is de eerste club ooit die dat presteert.

Op de ranglijst is AZ PSV tot op drie punten genaderd. De Alkmaarders blijven vijfde op vier punten van koplopers Ajax en Vitesse. De Amsterdammers komen donderdag nog in actie tegen FC Twente. Vitesse versloeg FC Utrecht dinsdag met 1-0.

Opstelling PSV: Mvogo; Dumfries, Teze, Boscagli, Max; Rosario, Sangaré; Thomas (Mauro Junior/46), Ihattaren (Van Ginkel/87); Zahavi, Malen (Piroe/87)

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson, Koopmeiners; Stengs, Boadu (Aboukhlal/83), Karlsson (Reijnders/73)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur naar de uitzending op NH Radio

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]