Ga naar Content

Zelf plastic scheiden hoeft binnenkort niet meer in Amsterdam

AMSTERDAM - Amsterdammers hoeven hun plastic binnenkort niet meer zelf te scheiden. Want dat gebeurt volgens de gemeente niet efficiënt genoeg. Vanaf begin dit jaar wordt al het plastic uit het afval gehaald door een sorteermachine bij het Energie Afval Bedrijf (AEB) in het Westelijk Havengebied. 

Foto: Google Streetview

De gemeente is vandaag begonnen met het verwijderen van de eerste afvalcontainers voor plastic in het centrum. Stef Le Fèvre is strategisch adviseur afvalketen van de gemeente Amsterdam. Volgens Le Fèvre kan het scheiden van plastic afval een stuk efficiënter. "We hebben gekeken wat voor Amsterdam de beste manier is om plastic te scheiden. En dan zie je dat in de fabriek per inwoner veel meer plastic wordt gescheiden dan wanneer we dat aan Amsterdammers vragen. Dan moet je denken aan zo'n veertien kilo per inwoner in het nascheidingsproces, tegenover vorig jaar zo'n 4,5 kilo per inwoner hier op straat."

Er komt dus een centrale nascheiding van plastic afval bij het Afval Energie Bedrijf. Bas van den Ban is manager van de scheidingsinstallatie. "Voorheen had je bronscheiding en nascheiding. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid afval die wij hier kunnen scheiden. We halen een bepaalde efficiëntie en zekerheid wat betreft zuiverheden. Dus ja, mechanisch nascheiden is de toekomst."

Tekst gaat door onder de video: 

Zelf plastic scheiden hoeft binnenkort niet meer - NH Nieuws

In Amsterdam staan een paar honderd plastic containers, dus het duurt nog wel even voordat die allemaal weg zijn, zegt Le Fèvre. "We denken dat we daar zeker ruim een jaar over gaan doen. En we vragen bewoners tot die tijd het plastic gewoon nog in de plastic bak weg te gooien."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]