Schiphol

NL
V

Grote zorgen bij KLM-bemanningen om Britse coronamutatie

13 januari 2021, 16.57 uur · Aangepast 13 januari 2021, 19.45 uur · Door Doron Sajet

SCHIPHOL - Cabinevakbond VNC maakt zich grote zorgen over het blijven doorvliegen van KLM op het Verenigd Koninkrijk, vanwege het besmettingsgevaar van de Britse coronamutatie. De bond is erover in spoedoverleg met KLM. Volgens VNC zijn er wel al meerdere vluchten geannuleerd.

Boeing 737's van KLM geparkeerd op Groningen Airport Eelde - NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

VNC wil van KLM zekerheid dat iedere passagier aan boord stapt met een recente negatieve pcr-testuitslag. Die uitslag mag niet ouder zijn dan 72 uur. De bond wil ook van KLM weten hoe ze de bemanningen beter gaan beschermen, zowel aan boord van de vliegtuigen als in de hotels waar overnacht moet worden.

KLM vliegt dagelijks ruim 20 keer op en neer naar het Verenigd Koninkrijk. Op de meeste vluchten blijft de bemanning op heen- en terugvlucht aan boord, maar bij sommige avondvluchten wordt er overnacht op de bestemming.

Geen signalen van zorg bij de piloten

Bij de piloten van KLM zijn geen zorgen om de Britse mutatie. Volgens een woordvoerder van pilotenbond VNV is dat omdat de vliegers de cockpit niet verlaten en bij een nachtstop hun hotelkamer niet uitkomen. Het cabinepersoneel loopt wel door het vliegtuig, bijvoorbeeld om eten en drinken uit te delen. In het begin van de coronacrisis bleef die service beperkt tot een flesje water en een snack die klaarlagen op de stoel. Mogelijk wordt die maatregel weer door KLM ingevoerd om het contact tussen de bemanning en de passagiers te beperken.

In de Tweede Kamer wordt vandaag gedebatteerd met het kabinet over de verlengde lockdown. Veel fractievoorzitters begrijpen niet waarom de vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Zuid-Afrika -landen waar besmettelijkere mutaties van het coronavirus zich snel verspreiden- en Schiphol niet worden ingeperkt.

Sneltest

In het coronadebat heeft minster De Jonge van Volksgezondheid de Kamer laten weten dat reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika ook een coronasneltest moeten doen voor ze naar Nederland vliegen, bovenop de al verplichte pcr-test. Voor Ierland geldt die nieuwe verplichting nog niet, maar De Jonge gaat op verzoek van D66 uitzoeken of reizigers uit dat land er spoedig aan toegevoegd kunnen worden.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]