Noord-Holland

NL
V

NH Nieuws-panel steunt verlenging lockdown, ook roep om avondklok en minder vluchten

13 januari 2021, 12.23 uur · Aangepast 13 januari 2021, 15.32 uur · Door Maarten Edelenbosch

NOORD-HOLLAND - De steun voor de lockdown, die met drie weken is verlengd, is onder de leden van het NH Nieuws-panel onverminderd groot. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.437 deelnemers. Verder wordt ook de roep om een avondklok luider, net als het beperken van het vliegverkeer.

De Grote Houtstraat in Haarlem op de eerste dag van de lockdown - NH Nieuws / Paul Tromp

71 procent zegt in hoge tot zeer hoge mate achter de verlenging te staan. Tijdens de invoering van de lockdown, in december, was dit nog 73 procent. Opvallend is dat minder mensen vinden dat de maatregelen afdoende zijn. Er is een kleine groep die minder regels wil, vooral omdat het schadelijk is voor de economie. De grootste groep is voor een strengere lockdown en dan vooral door het invoeren van een avondklok en het beperken van het vliegverkeer.

Veel steun voor avondklok

De helft van de panelleden is in hoge tot zeer hoge mate voorstander van de avondklok. Volgens velen is het de enige manier om te voorkomen dat grote groepen van met name mensen tussen de 18 en 25 jaar toch bij elkaar komen. 18 procent steunt de avondklok in redelijke mate, 30 procent nauwelijks tot helemaal niet. Van die laatste groep zeggen veel mensen: "Het is toch geen oorlogstijd."

Ook de oproep van premier Mark Rutte om tot en met maart niet naar het buitenland te reizen, tenzij het niet anders kan, is niet aan dovemansoren gericht. Ten opzichte van dezelfde oproep in december, is de steun toegenomen tot 91 procent. 

Beperken vliegverkeer

Op de vraag wat een mogelijke oplossing kan zijn om mensen minder te laten reizen, willen de meeste deelnemers dat mensen alleen mogen vliegen, als er sprake is van een dringend familiekarakter of economisch belang (39%). Twintig procent vindt dat alleen vrachtvluchten nog moeten worden toegestaan. En ook een grote groep (17%)  vindt dat reizigers vanuit het buitenland eerst verplicht in quarantaine moeten en een negatieve coronatest moeten kunnen overleggen. Het helemaal sluiten van vliegvelden is voor acht procent een optie. 

Wens voor heropenen basisscholen

Van alle maatregelen is, net als in december, de meeste steun voor dichtblijven van niet-essentiële winkels, gevolgd door het dichtblijven van sportscholen en -hallen. De minste steun is er voor het dichthouden van de basisscholen. Veel leden geven aan dat die zo snel mogelijk weer open moeten. Ook het heropenen van contactberoepen, zoals de kapper en de schoonheidsspecialist, krijgt veel bijstand. Datzelfde geldt ook voor restaurants. Al zegt ook een kwart achter alle maatregelen te staan.

Verantwoording
Onder de 4.033 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen de verlenging van de coronamaatregelen. In totaal deden 1.437 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]