Ga naar Content

Heel wat katten verdrinken door hoge walkanten in Edam

EDAM - Het is al jaren een probleem in Edam: door de hoge walkanten kunnen katten die in het water geraken niet zelfstandig op de kant komen. En daardoor komt het vaak voor dat de dieren verdrinken. Ook dit weekend ging het weer mis. 

De buurt en dierambulance hopen op een oplossing - Foto: Arend de Geus

Aan de Achterhaven in Edam ziet verslaggever Arend de Geus van NH Nieuws dat de kanten strak beschoeid zijn en zo'n halve meter boven het water uitsteken. De Geus vertelt hierover op NH Radio: "Als hier een kat van het randje afglipt het water in, dan is er geen enkel plekje om naar boven te klimmen."

"De meeste katten die in het water vallen, komen er niet meer uit"

Pim Langereis, medewerker dierenambulance waterland

Als er dan weer een kat in het water komt, wordt de dierenambulance Waterland gebeld. Pim Langereis springt dan in de ambulance in de hoop dat hij op tijd is, want, zo weet Pim: "De meeste katten die in het water vallen, komen er niet meer  uit."

Over dat feit kan ook een buurtbewoonster, mevrouw Van Boxel meepraten. Zij verloor zelf een van haar katten die per ongeluk in het water was gevallen. "Het is schering en inslag, het gebeurt heel vaak. Zo'n beestje trappelt, spartelt, vecht voor zijn leven, maar kan er niet meer uitkomen."

Oplossing

Volgens Pim en mevrouw Van Boxel komt het probleem met de steile kade door heel Waterland voor. Maar een oplossing, lijkt nog niet zo makkelijk te zijn. Mevrouw van Boxel is jaren bezig geweest om te kijken of er iets aan gedaan kan worden. "Het is hier stadsaanzicht en dat is de reden dat de gemeente er niets aan wil doen. Alles wordt afgewezen, het is jammer, triest en verschrikkelijk dat die beestjes moeten vechten voor hun leven. Er moet iets gebeuren! Een mooie oplossing is bijvoorbeeld het plaatsen van scheepstouwen langs de kade."

De kades in Edam zijn erg steil - Foto: Arend de Geus

Dat idee ziet Pim van de dierenambulance ook wel zitten. "Als de katten maar op de één of andere manier grip hebben dan zou zo'n touw een reddingsmethode kunnen zijn." 

Pim vertelt dat de dierenambulance ongeveer 10 tot 15 keer per jaar moet uitrukken voor een verdronken kat. "Ja, dat is best veel", zegt hij. "Als wij zo'n melding krijgen en horen dat het in Edam of Volendam is gebeurd, dan weten wij eigenlijk al dat de kat verdrinkt. Wij kunnen er niet snel genoeg bij zijn."

Trek je jas uit

Hij heeft wel een tip voor mensen die een kat in het water zien liggen. "Trek je jas of je trui uit en gooi die in het water. Dan grijpt het beest zich daar aan vast en ondertussen bel je natuurlijk naar de dierenambulance. Doe je niks en wacht je op ons, dan komt hulp meestal te laat."

Overigens zijn in Volendam onlangs buurtbewoners erin geslaagd om een aantal kattentrappetjes te plaatsen. "Hopelijk gaat dat ook in Edam lukken", zeggen Pim en mevrouw Van Boxel eensgezind. 

De dierenambulance wordt 10 tot 15 keer per jaar gebeld voor een verdronken kat. - Foto: Arend de Geus

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]