Ga naar Content

'Omstreden' tijdelijke beelden op de Dreef in Haarlem waarschijnlijk permanent

HAARLEM - De Beeldengalerij aan de Dreef in Haarlem wordt hoogstwaarschijnlijk een permanente expositie. In eerste instantie zouden de beelden, gemaakt door diverse Nederlandse kunstenaars, slechts tijdelijk te bewonderen zijn. Maar nu is het de bedoeling om er een doorlopende expositie van te maken met iedere twee jaar een wisseling van de beelden.

Beeldengalerij De Dreef in Haarlem - Foto: Jacqueline van Kampen

De elf beelden van elf verschillende kunstenaars staan al sinds mei 2019 aan de Dreef en vormen het begin van een kunstroute die loopt van de Grote Markt naar de Haarlemmerhout.

Jaap van Zetten, voorzitter van Stichting de Beeldengalerij, is erg enthousiast over het project. "Kunst maakt een stad leuk en attractief en er mag best wat kunst op straat staan. Ons doel is om mensen kennis te laten maken met hedendaagse kunst."

Deze hedendaagse kunstwerken zijn geïnspireerd op het thema 'recycling en het circulaire denken'. De makers zijn net zo divers als hun sculpturen: van gearriveerd tot beginnend kunstenaar. De bedoeling is om iedere twee jaar een groot deel van de beelden te vervangen en ook een beginnend kunstenaar een podium te bieden.

"Waar zit je nou naar te kijken. Het lijkt wel een verbrandingsoven"

bezoeker beeldengalerij De Dreef

Over de beelden zelf zijn de meningen flink verdeeld. "Het fleurt de boel wel een beetje op. Het is een verrijking van de omgeving", zegt een voorbij wandelende vrouw. Maar daar is niet iedereen het mee eens. "Het spreek mij niet aan. Je hoort geïnspireerd te raken van kunst in de openbare ruimte, maar dit lijkt alsof de gemeente eigenlijk niet genoeg geld had daarvoor", zegt een man.

En ook een andere bezoeker wordt er niet blij van. "Ik vind het afschuwelijk. Van mij mogen ze het morgen allemaal weghalen. Het is zo misplaatst in zo’n prachtig park. Waar zit je nou naar te kijken. Het lijkt wel een verbrandingsoven." (red. Het kunstwerk cover-RE-cover van Marianne Lammersen uit Haarlem).

Kunstwerk "cover-RE-cover" van Marianne Lammersen uit Haarlem - Foto: Jacqueline van Kampen

Van Zetten maakt zich niet zo druk over de verschillende meningen. Hij vertelt dat het vaak leidt tot leuke gesprekken. "Niet iedereen vindt alles mooi en dat hoeft ook niet. Het kan interessant of boeiend zijn. En als je vraagt wat mensen erin zien of herkennen, dan gaan ze er toch met andere ogen naar kijken."

Voortbestaan

Het voortbestaan van het kunstproject is mede afhankelijk van het beschikbare budget en fondsenwerven kost veel tijd. Het wordt nu gefinancierd door een subsidie van de gemeente en bijdragen van cultuurfondsen, bedrijven en particulieren. Gelukkig is er, volgens Van Zetten, veel steun vanuit het gemeentebestuur. "Veel ambtenaren vinden het leuk. Ik twijfel er dan ook niet aan dat de expositie blijft." Wethouder Michel Rog zal verder met de stichting in gesprek gaan over de toekomst van de expositie.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]