Ga naar Content

Dossier toeslagaffaire: waarom deze gedupeerde vader aangifte doet tegen Asscher en co

NIEUW-VENNEP - Advocaat Vasco Groeneveld heeft namens twintig gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire aangifte gedaan tegen vijf (oud)-bewindslieden, onder wie voormalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. NH Nieuws sprak een van de gedupeerde ouders namens wie de aangifte is gedaan, Roger Derikx uit Nieuw-Vennep: "Er moet een gedegen onderzoek komen waarbij gekeken wordt naar de verantwoordelijke bewindslieden."  

Roger Derikx over aangifte toeslagenaffaire - NH Nieuws

Derikx kwam eind 2019 in het nieuws toen hij tijdens een debat over de kinderopvangtoeslag toenmalig staatssecretaris Menno Snel vanaf de publieke tribune van de Tweede Kamer luidkeels van commentaar voorzag. "Waarom ben ik hier dan?", riep de geboren Limburger naar Snel, nadat Snel de gedupeerde ouders had geadviseerd de Belastingtelefoon te bellen. Vervolgens stond hij op en verliet de zaal. 

"De emoties liepen een beetje hoog op bij mij", zou hij na afloop van het debat voor de camera van de NOS zeggen. "Want ik deal hier al 14 jaar mee." Zoals duizenden andere ouders werd Derikx onterecht als fraudeur aangemerkt. In 2010 kreeg hij bezoek van een belastingdeurwaarder, die ruim 30.000 euro aan 'onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag' van hem en zijn vrouw kwam terugvorderen. 

"Ik heb een slechte naam, ben onbetrouwbaar en ik ben weggezet als fraudeur"

Roger Derikx, gedupeerde toeslagenaffaire

En vandaag, ruim een jaar na het debat, doet Roger Derikx samen met 19 andere gedupeerden aangifte tegen de bewindslieden. "We hebben afgelopen week gezien dat het OM (Openbaar Ministerie) de Belastingdienst niet wilt vervolgen. Naast het feit dat we daarom een nieuwe procedure tegen de Belastingdienst zijn gestart, willen we ook dat er gekeken wordt naar de andere bewindslieden. 

Huwelijk gestrand en geen schuldsanering

In de jaren die volgden ging het in rap tempo bergafwaarts met hem en zijn gezin. Er werd beslag gelegd op zijn loon, zijn huwelijk strandde en pogingen om in de schuldsanering te komen, mislukten: "Ik ben veel dingen verloren. Ik ben ondernemer geweest en de Belastingdienst heeft bij opdrachtgevers voor de deur gestaan. Ik heb een slechte naam, ben onbetrouwbaar en ik ben weggezet als fraudeur", vertelt Roger. 

Inmiddels heeft een parlementaire enquêtecommissie vastgesteld dat er grove fouten zijn gemaakt in de behandeling van de ruim achtduizend gedupeerden, en heeft het kabinet besloten hen te compenseren. Toch is het Derikx nog steeds niet duidelijk waarom hij destijds als fraudeur werd aangemerkt. Was hij ergens een handtekening vergeten te zetten. Was hij een bonnetje vergeten in te leveren? Of was het toch de Surinaamse achternaam van zijn ex-vrouw?

"Mensen hebben auto's moeten afstaan en huizen verplicht moeten verkopen"

Roger Derikx, gedupeerde toeslagenaffaire

Net als de andere ouders ontvangt Derikx tienduizenden euro's compensatie, om zo het ergste financiële leed recht te zetten. Toch is dat voor hem en de 19 andere ouders namens wie de aangifte is gedaan niet genoeg. Daarom hebben ze gezamenlijk aangifte gedaan tegen de huidige ministers Van Ark, Wiebes en Hoekstra, tegen de afgetreden staatssecretaris Snel en voormalig minister van Sociale Zaken Asscher. 

"Die 30.000 is een goed begin voor veel ouders, maar er zijn ook ouders die zwaarder gedupeerd zijn en daarvoor is nog een lang traject te gaan. Mensen hebben auto's moeten afstaan en huizen verplicht moeten verkopen. Met deze aangifte willen we aan de betrokken bewindslieden laten weten dat wij ook op jacht zijn naar hen. Als het aan ons ligt nemen wij ze ook alles af, tot aan de laatste schoenveter."

Volgens advocaat Groeneveld waren zij van de onregelmatigheden van de Belastingdienst op de hoogte, maar hebben ze niet ingegrepen.  

'Kabinet moet opstappen'

In een ingezonden brief in Trouw laten de ouders weten dat ze willen ze dat de toeslagen overbodig worden, dat de overheid mensen niet langer zonder reden als fraudeur mag bestempelen en dat computersystemen nooit meer de verantwoordelijkheid van mensen overnemen. 

Maar bovenal willen ze dat het kabinet haar verantwoordelijkheid neemt en opstapt. "Wat er moet gebeuren is helder", aldus de ouder die de brief heeft geschreven. "De boel moet hersteld en opgeruimd. En wij hebben er geen vertrouwen in dat dit gaat gebeuren met dit kabinet. Daarin zitten mensen die dit hebben laten ontstaan, hebben laten voortbestaan en hebben geprobeerd te verdoezelen."  

De vrouw, die mede namens Derikx en de 18 andere gedupeerden schrijft, laat weten het politieke spel 'ondoorzichtig te vinden' en er weinig vertrouwen in te hebben dat het kabinet haar verantwoordelijkheid neemt of wordt gedwongen haar verantwoordelijkheid te nemen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook