Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl
V

Sloop van Egmondse sporthal nadert: "Straks kun je alleen nog voetballen"

12 januari 2021, 07.00 uur · Aangepast 13 juli 2022, 16.19 uur · Door Tom Jurriaans

EGMOND AAN ZEE - Tegenstanders hebben er lang voor gestreden, maar de sloop van sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee komt nu toch echt in zicht. Dinsdag bespreekt de gemeenteraad van Bergen het bestemmingsplan voor de bouw van een nieuwe sporthal. Een sporthal waarmee het verenigingsleven er volgens critici bekaaid vanaf komt. 

NH Nieuws / Tom Jurriaans

Het plan voor de bouw van een nieuwe sporthal ligt er al jaren. En eigenlijk had de energieneutrale sporthal met een parkeergarage en 34 woningen er al lang moeten staan. De Raad van State zette in verband met de stikstofproblematiek echter een streep door het plan.

Volgens wethouder Klaas Valkering is dat probleem nu getackeld. Er is een methode gebruikt die de Raad van State bij andere bouwplannen in het land al heeft getoetst en goedgekeurd. "Als jurist hou ik altijd een slag om de arm maar ik ga ervan uit dat we kunnen bouwen", aldus wethouder Valkering.

Het gerepareerde bestemmingsplan wordt dinsdag met de gemeenteraad besproken. En dat komt voor tegenstanders als een verrassing. "We zijn verbaasd", vertelt Rita Koppedraaijer van het actiecomité sporthal De Watertoren. "Het is precies hetzelfde plan dat er al lag. Ze hebben niks met de input van bewoners gedaan."

In een open brief aan de gemeente Bergen pleitte het actiecomité dan ook om de sporthal een paar honderd meter verderop te bouwen bij jeugdopvang De Wal aan de Sportlaan. De bewoners gingen zelfs naar de provincie Noord-Holland om het plan aan toenmalig gedeputeerde Joke Geldhof voor te leggen."Makkelijk met aan- en afvoerend verkeer, weinig omwonenden en dus minder kans op overlast."

De angst is vooral dat de verenigingen en clubjes, die nu onderdak hebben in de oude sporthal, niet meer terechtkunnen in de nieuw te bouwen sporthal. En daar maakt beheerder Onno Tijm zich zorgen over. "Er staat straks een kale sporthal waar je kunt zaalvoetballen met een kleine bar waar je snel een sportdrankje kan drinken en dan moet je wegwezen. We hebben vier dartploegen, een biljartvereniging een schietclub. Waar kunnen die zo meteen terecht?"

'Goed voor Egmond aan Zee'

Maar volgens wethouder Klaas Valkering is daar juist rekening mee gehouden. "In eerste instantie zou er helemaal geen nieuwe sporthal worden gebouwd omdat daar geen draagvlak voor was. Veel Egmonders waren daar boos over. Dat is ook de reden dat we besloten hebben om toch een mooie sporthal neer te zetten waarbij er voor alle functies ruimte is. Er is de afgelopen jaren ook heel veel geparticipeerd en er ligt nu een mooi plan dat goed is voor Egmond aan Zee."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]