Ga naar Content

Gedenkplek voor overleden Zohra (17) vernield in Anna Paulowna

ANNA PAULOWNA - De gedenkplek voor de overleden Zohra is vernield. De dader van de vernielingen is voorlopig nog onbekend. De vriendinnen die de plek hadden gemaakt, en ook geld hadden ingezameld om een grafmonument voor Zohra mogelijk te maken, zijn verbaasd, boos en verdrietig. Op 1 november overleed hun vriendin aan een hartstilstand op de fiets. 

Links: de vernielingen aan de gedenkplek van Zohra. Rechts: De plek zoals het voorheen eruit zag - Foto: NH Nieuws

De drie vriendinnen Luna, Marit en Puk begrijpen niet hoe iemand tot zulke acties in staat is. Het bericht dat de plek vernield is, slaat dan ook in als een bom. "Er gaat veel verdriet en woede door je heen. Waarom doe je dit? Waar is dit voor nodig? Hoe kan je überhaupt zoiets doen?", zegt Luna van der Meij (17), een van de initiatiefnemers van de actie. 

Via de Facebookpagina "Je bent Polders als..." kwamen de drie vriendinnen erachter, want in die groep werd gisteren een foto gepost van de vernielde gedenkplek. De kerstballen die over de reling hingen, lagen nu verspreid op straat. "Alle kerstballen waren er afgetrokken en ook sommigen in het water gegooid. Of zelfs kapotgetrapt. Dat wat we mooi hadden versierd met kerstballen en lichtjes, was nu vernield."

Ook is een houten bordje in het water gegooid, waarin de naam van Zohra was gegraveerd en waarop een persoonlijke boodschap stond.

Het houten bordje met een persoonlijke boodschap voor Zohra is in het water gegooid - Foto: NH Nieuws

De drie vriendinnen willen nog aangifte gaan doen van de vernieling van de gedenkplek. "We hopen natuurlijk de dader te pakken en dat die zijn verdiende loon krijgt." 

Wel zegt Luna dat het niet de bedoeling was om er een permanente gedenkplek van te maken. "Met de vriendengroep wilden we de plek binnenkort al gaan opruimen."

Gedenkplek opgeruimd

Alleen dat gebeurde eerder dan verwacht. Gelukkig hoefden Luna, Marit en Puck de vernielde plek niet zelf op te ruimen. Want om de drie vriendinnen dit aanzicht te besparen, hebben andere mensen dit gedaan, vertelt Luna. "Wel liggen er nu nog bloemen en een hangslotje voor Zohra. Dat is fijn."

Lees ook

Op 1 november overleed hun vriendin Zohra aan een hartstilstand op de fiets. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Haar vriendinnen omschrijven Zohra als een lief persoon bij wie je altijd terecht kon. "Ze had ook alles. Ze was heel mooi en ook heel muzikaal en hield erg van dansen", zei Luna destijds tegen NH Nieuws.

Inzamelingsactie

Omdat de ouders geen geld hadden om een grafsteen te betalen, startten de drie meiden een inzamelingsactie. Het doel was om 10.000 euro op te halen en die lijkt behaald. Op de pagina van de doneeractie staat dat 12.340 euro is opgehaald. De actie is inmiddels gesloten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]