Ga naar Content

Gemeente zet streep door aanvullende eisen nieuwbouw

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar schrapt de aanvullende eisen voor een duurzamere woningbouw. Dat heeft wethouder Paul Verbruggen (PvdA) gedeeld in een memorandum. Het gaat om de Alkmaarse Woonnorm, een lijst aan voorwaarden bovenop de huidige bouweisen, waaraan de woningbouw zou moeten voldoen.

Foto ter illustratie - Foto: Flickr: Tom Greuter

De Woonnorm stelde flink wat voorwaarden op het gebied van duurzaamheid, zoals het klimaat-adaptief en natuur-inclusief bouwen met een laag energieverbruik. 

Ook was in deze norm meegenomen hoeveel woningen er per categorie gerealiseerd mochten worden. De woningen moesten daarbij makkelijk aan te passen zijn, bijvoorbeeld voor ouder wordende bewoners die zo langer zelfstandig thuis kunnen wonen. 

Onbetaalbaar

De waslijst aan eisen veroorzaakte nogal wat protest. Met name projectontwikkelaars vrezen dat de voorwaarden de woningen onbetaalbaar maken.

De keuze om de woonnorm te schrappen is opmerkelijk, omdat het volgens vooral coalitiepartij GroenLinks de nodige milieuwinst zou opleveren, schrijft mediapartner Alkmaar Centraal.

Helemaal verdwijnen doet de lijst van eisen niet. In plaats van een  verplichting wordt nu het verzoek gedaan om zoveel mogelijk aan nog nader te bepalen voorwaarden te voldoen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]