Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Anti-vaxxers kiezen Noord-Hollands luchtruim voor verspreiding coronaboodschap

10 januari 2021, 21.00 uur · Aangepast 11 januari 2021, 08.11 uur · Door Doron Sajet

AMSTERDAM - Dit hele weekend hebben reclamesleepvliegtuigjes boven Noord-Holland gevlogen met boodschappen tegen de coronamaatregelen én het coronavaccin. Vandaag lieten anti-vaxxers twee vliegtuigjes in formatie vliegen met de boodschap 'Covid vaccin levensgevaarlijk', gisteren sleepte een Piper Super Cub de tekst 'Fear and lies = the real virus' (angst en leugens zijn het echte virus) boven Amsterdam.

Vliegtuigjes met anti-vaccin-boodschap - Janneke Nijboer

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Een van de twee vliegtuigjes van vandaag was opnieuw een Super Cub uit Teuge die de boodschap tegen het coronavaccin boven Hilversum, Amsterdam, Beverwijk en IJmuiden achter zich sleepte. Het toestel werd vergezeld door een vliegtuigje dat de website meetrok van de vermoedelijke klant. Op dat spandoek stond de website van Artsen Voor Waarheid afgedrukt. De initiatiefnemers van de website hebben nog niet gereageerd op het verzoek van NH Nieuws om in contact te komen en het statement nader te verklaren.

Holocaust-vergelijking

Op die website zijn onder meer artikelen geplaatst waarin vaccinaties onder meer 'roekeloos' en 'schadelijk' worden genoemd. Ook wordt er gelinkt naar een video van een holocaust-overlever die parallellen trekt tussen wat er in Nazi-Duitsland gebeurde en wat er vandaag de dag in onze samenleving plaatsvindt.

Het vliegtuigje dat gisteren boven Amsterdam vloog en de boodschap sleepte waarop stond dat het  coronavirus een leugen is, was ook boven Utrecht gespot. RTV Utrecht sprak de anonieme man die het vliegtuigje had gehuurd. Volgens de omroep was de man het niet eens met het beleid van de overheid: "De strekking is dat we niet goed geïnformeerd worden vanuit de overheid en de media over de ware ernst van het virus."

'Wappie Air'

Op Twitter werden meerdere foto's en een video gedeeld van de vliegtuigjes. De reacties lopen uiteen van 'bizar', 'ongelooflijk' en 'Wappie Air was weer in de lucht!'.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]