Ga naar Content

Texelse fotograaf neemt camperaars mee naar de Wadden: "Laten zien en ervaren"

TEXEL - De Texelse fotograaf Pieter de Vries is dol op de Wadden. Hij is meermalen over de Nederlandse, Duitse en Deense Wadden gevlogen en heeft daar ook een fotoboek over gepubliceerd. Nu organiseert hij dit jaar twee Waddenreizen voor mensen met campers. Zo wil hij zijn liefde voor, en kennis over, de Wadden delen met anderen. "Het is zo'n prachtig gebied. Niet alleen de natuur maar ook de cultuur. Dat wil ik laten zien."

Waddenreis met camper al snel coronaproof want je neemt je eigen huis mee - NH Nieuws

Net als heel veel mensen snakt Pieter er naar om dit jaar weer op pad te gaan. Hoewel hij zelf op Texel woont, zijn de Wadden toch zijn lievelingsbestemming. "Het gebied van Den Helder tot aan de Deense Wadden is zo divers. Mensen denken bij de Wadden vaak aan natuur en vogeltjes, maar er is veel meer en dat wil ik graag laten zien en vooral ook laten ervaren."

Bij Vlieland wordt een tocht over de Vliehors gemaakt met een vrachtwagen. "Met de Vliehors-express gaan we over de Sahara van het Noorden, militair oefenterrein de Vliehors", vertelt Pieter. "En bij Wieringen gaan we met een vissersboot het Wad op en laten we ons droogvallen. Dan gaan we voedsel rapen en kookt een kok daar een maaltijd van. Zo ervaren en proeven mensen het Wad."

Schaduwkanten

Naast de mooie en bijzondere kanten wil Pieter de reizigers ook de schaduwkanten laten zien. "De laatste jaren zie ik langs en op het Wad steeds meer bebouwing, industrie maar vooral ook windturbines. Dat het Wad een vogeltrekgebied is en dat er zoveel windmolens staan kan ik niet rijmen. En dat wil ik mensen ook laten zien."

Pieter wil de mensen vooral laten genieten van mooie en onbekende plekken zoals de terpeilandjes in de Duitse wadden. "We gaan ook langs bij de kleinste gemeenschap van Duitsland. Daar wonen negen mensen op een eilandje."

De camper is volgens Pieter ideaal voor deze tijden van corona. "Met de camper ben je mobiel. Je neemt je eigen huis op wielen met slaapplek, keukentje en wc en douche mee. Dat maakt je zo onafhankelijk."

Foto: Pieter de Vries

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]