Ga naar Content

Zorgen bij scholieren: "Zonder coronamaatregelen krijg ik misschien een beter schooladvies"

AMSTERDAM - De omstandigheden waarin achtste groepers nu les krijgen verschillen per school sterk. Sommige basisschoolleerlingen vrezen dat dat gevolgen heeft voor het advies dat ze krijgen voor hun middelbare school. 

Foto: AT5

De Amsterdamse Janna en Mica zitten in groep acht en volgen thuisonderwijs. Beiden vinden dat niet een heel groot probleem, maar ze vinden het wel oneerlijk dat sommige scholen kinderen wel naar school laten komen. "Ik vind dat de overheid moet zeggen, heel  groep acht gaat  naar school, of heel groep acht werkt thuis. Zodat het meer georganiseerd is, bijvoorbeeld ook bij scholen zoeken. En dat het voor iedereen even eerlijk is", zegt Mica.

Eigen invulling

In principe zijn de scholen sinds de lockdown gesloten, maar scholen mogen de deuren openen voor kwetsbare kinderen. En daar mag elke school zijn eigen invulling aan geven. Sommige basisscholen beschouwen kinderen uit groep acht als kwetsbaar en laten die dus op school les volgen. 

Het is ook nog onduidelijk of en hoe de CITO-toets straks wordt gemaakt. "Ik had in groep zeven als voorlopig advies vmbo-t gekregen", vertelt Janna. "En dan nu vmbo-t / havo. En ik wil heel graag havo. Door de  midden acht-CITO zou dat misschien kunnen lukken, alleen die gaat misschien niet meer door, door de quarantaine. Als ik naar school was gegaan zouden die toetsen sowieso doorgaan en zou ik misschien makkelijker op havo kunnen komen."

"Als ik naar school was gegaan zouden die toetsen sowieso doorgaan"

JANNA, LEERLING UIT GROEP ACHT

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) vindt dat scholen de studie-situatie mee moeten laten wegen in het schooladvies voor de middelbare school. Ze vindt dat voorkomen moet worden dat dat invloed gaat hebben op de toekomst van kinderen. 

"Ik vind het ook belangrijk dat bijvoorbeeld op de middelbare school echt gekeken wordt, kan een kind niet meer", vertelt Moorman. "Zodat het kind echt de tijd krijgt zichzelf te ontwikkelen. En ik hoop ook dat leraren in hun advies aan kinderen juist echt mee laten wegen dat de toetsen die kinderen nu maken niet hetzelfde zijn als in het verleden. Omdat er gewoon een andere situatie is."

Volgende week wordt bekend of de scholen later weer open mogen gaan. Dan wordt ook duidelijk in welke vorm de CITO-toets door kan gaan. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]