Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

'Aangifte tegen gevangenisdirecteur Heerhugowaard om verspreiding van coronavirus'

7 januari 2021, 09.12 uur · Aangepast 7 januari 2021, 22.15 uur · Door Jessica Douma

HEERHUGOWAARD - Negentien gevangenen hebben aangifte gedaan tegen de directeur van de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard. Zij vinden dat hij verantwoordelijk is voor de verspreiding van het coronavirus onder gevangenen, zo schrijft de Volkskrant.

Google Streetview

Op verschillende afdelingen in de gevangenis zouden volgens de krant de afgelopen maanden meerdere gedetineerden besmet zijn geraakt met het coronavirus. Op sommige afdelingen zou zelfs meer dan driekwart van de gedetineerden besmet zijn.

Deze grote hoeveelheid besmettingen is volgens de gevangenen veroorzaakt door een mondkapjesverbod. Deze werd ingevoerd zodat bewakers onder andere gedetineerden beter kunnen herkennen. "Vanwege veiligheidsredenen dragen justitiabelen in beginsel geen mondkapjes in onze justitiële inrichtingen. Uitgangspunt is dat we door een geheel van maatregelen en het strikt hanteren van de hygiënemaatregelen een vrijwel 'schone', dat wil zeggen coronavrije, populatie hebben. In uitzonderlijke gevallen kan een directeur een justitiabele wel aanraden of verplichten een mondkapje te dragen", vertelt Eveline Petit, woordvoerder Gevangeniswezen en Dienst Vervoer en Ondersteuning, van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Gedetineerden die weigeren geen mondkapje te dragen, zouden volgens de Volkskrant worden bedreigd met extra sancties. De Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten vertelt dat dit niet de enige gevangenis is waar dit gebeurt. 

Quote

"Dit zijn gewoon mensen met een heel terechte angst voor besmetting"

Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid

Kritisch

Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid en oud-gevangenisdirecteur is kritisch over het mondkapjesverbod in de gevangenissen. "Het slaat echt helemaal nergens op dat het kunnen lezen van gezichtsuitdrukking wordt geprevaleerd boven gezondheid. Gedetineerden zijn geen ijsberen die gevaarlijk zijn vanwege een gebrek aan gezichtsuitdrukking. Dit zijn gewoon mensen met een heel terechte angst voor besmetting", zegt ze tegen de Volkskrant.

Van Toorenburg begrijpt de aangifte: "Net als ieder ander hebben gedetineerden het volste recht om hun gezondheid te beschermen. Ik begrijp dat inmiddels ook de inrichting in Roermond met allerlei besmettingen kampt. Dat is heel zorgelijk." 

Geen eenduidig beleid

Er is geen eenduidig beleid bij gevangenissen in Nederland, vertelt Eric Nijman, directeur Gevangeniswezen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Ook kunnen gevagenisdirecteuren zelf hun maatregelen bepalen. "Op lokaal niveau, als de omstandigheden daar om vragen. Als er geen besmettingen zijn, zijn aanvullende maatregelen niet nodig."

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de aangifte nog niet gezien, en wil er daarom nog niet inhoudelijk op reageren. 

Situatie in gevangenis Heerhugowaard - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]