West-Friesland

NL
V

Alkmaar voorlopig het enige vaccinatiepunt voor West-Friezen

8 januari 2021, 07.00 uur · Door WEEFF

WEST-FRIESLAND - Het zorgpersoneel uit West-Friesland kan zich vanaf 15 januari laten vaccineren. Dit kan voorlopig alleen worden gedaan in Alkmaar en dat is voor sommige Westfriese regio's een aardig eindje rijden. Zonde van de schaarse tijd van het zorgpersoneel, vinden de twee fracties VOCHoorn en HOP. GGD Hollands Noorden en drie gemeentes geven aan de mogelijkheden te verkennen voor een tweede prikpunt.

GGD GHOR Nederland

Omdat voor volledige bescherming tegen het virus twee prikken nodig zijn, is iedereen dus twee keer een dagdeel kwijt met een reis naar Alkmaar. "Tijd die beter kan worden besteed aan de zorg", zeggen de fracties. Hoe de gemeente Hoorn daar zelf over denkt is nog even de vraag. Zij geven aan dat zij eerst wachten op de antwoorden van het college naar aanleiding van de vragen die door verschillende fracties zijn gesteld. 

Gemeente in gesprek voor extra prikpunt

Op dit moment is de GGD landelijk 22 vaccinatiepunten aan het inrichten voor het zorgpersoneel. In Noord-Holland Noord is dat een locatie: in Almaar. De SED-gemeentes zijn daarnaast aan het kijken of het mogelijk is om een vaccinatiepunt op te zetten in West-Friesland voor de andere doelgroepen en dus niet per se voor het zorgpersoneel waar het VOCHoorn en HOP dus wel om te doen is. Daarbij kijken ze ook naar de eisen voor een vaccinatiepunt. "Hierover voeren wij gesprekken met de GGD en de collega's van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord", laat een woordvoerder van de SED-gemeentes weten. 

In de raad van de gemeente Medemblik is nog niets besproken over een eventueel vaccinatiepunt in West-Friesland. "Bij ons in de raad is er nog niet over gesproken dus we kunnen daar voorlopig nog geen informatie over geven", zegt een woordvoerder van de gemeente Medemblik. Ook een woordvoerder van de gemeente Koggenland geeft aan dat er in de raad nog niet over is gesproken. "Hier in Koggenland leeft het (nog) niet."

GGD

Een woordvoerder van de GGD laat weten dat zij op korte termijn geen vaccinatiepunt verwachten te realiseren in West-Friesland. "De groep achttien- tot zestigjarigen zijn van het voorjaar pas aan de beurt dus het is voorlopig ook nog niet aan de orde."

Toch zijn ze er wel een beetje mee bezig. "We zijn de buurt aan het verkennen waar we eventueel het beste een vaccinatiepunt kunnen opzetten", vertelt een woordvoerder van de GGD. Voor het zorgpersoneel blijft Alkmaar dus voorlopig het enige punt waar zij heen kunnen om zich te laten vaccineren. 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]