Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Kanonnen en militaire uitrusting gevonden van in 1799 gezonken Brits oorlogsschip

6 januari 2021, 13.51 uur · Aangepast 6 januari 2021, 15.15 uur · Door Carina Gutker

TEXEL - Van het op 6 januari 1799 voor de kust van Texel bij de Razende Bol gezonken Britse oorlogsschip de HMS Apollo zijn onlangs kanonnen en militaire uitrusting van de opvarenden boven water gehaald. De vondsten zijn, als de coronamaatregelen het tegen die tijd toestaan, deze zomer te zien in Museum Kaap Skil op Texel.

NorthSeaDivers / Archeologie West-Friesland

Het schip was diep weggezakt in de zeebodem, maar is door erosie weer tevoorschijn gekomen. De natuurlijke erosie ter plekke is groot: tientallen meters per jaar verdwijnen in zee en scheepswrakken die daar zijn vergaan, spoelen bloot. Overheden en amateurduikers zorgen voor monitoring van de wrakken en de berging van blootgespoelde objecten.

Afgelopen zomer werd het wrak van de HMS Apollo en de zeebodem eromheen onderzocht. Daarbij zijn een aantal vondsten ontdekt en boven water gehaald. Het gaat hierbij om veel van de overboord geworpen kanonnen en om militaire uitrusting van de opvarenden. Zo zijn er twee leren patroontassen gevonden die met een riem aan de heup hingen, en twee leren schedes voor de bajonetten. Ze zijn opvallend goed bewaard gebleven.

Invasie Fransen

De HMS Apollo werd in 1794 te water gelaten en was onderdeel van een vloot om de Britten te beschermen tegen een mogelijke invasie van de Fransen. Het schip strandde bij Texel, door een navigatiefout, tijdens een van de patrouilles van de Royal Navy langs de Noordzeekust. De kapitein probeerde tevergeefs het schip nog te redden door alle kanonnen overboord te laten gooien en zo het schip lichter te maken. De opvarenden konden worden gered.

Tekening van de in 1799 gezonken HMS Apollo. - Butterworth (kunstenaar); Richard Holmes Laurie (graveur); Robert Richard Holmes Laurie en James Whittle (uitgevers), Publiek domein, via Wikimedia Commons

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]