Jong Ajax voor de zevende keer op rij zonder overwinning

OSS - Jong Ajax is in de eerste divisie aan een slechte reeks bezig. Dinsdagavond verloor de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag met 1-0 bij TOP Oss. Het was de zevende opeenvolgende wedstrijd waarin de piepjonge Amsterdammers niet tot winst kwamen (5x gelijk, 2x verlies).

Mitchell van der Gaag (l) en Jaymillio Pinas - Foto: Pro Shots/Marcel van Dorst

De wedstrijd was nog geen minuut oud of de Amsterdamse beloften kregen een dot van een kans om op voorsprong te komen. Max de Waal besloot direct te schieten, maar zijn schot werd geblokt.

Na tien minuten was het aan de andere kant wel raak: uit een hoekschop kopte centrale verdediger Jan Lammers met een achterwaartse kopbal knap de 1-0 tegen de touwen. In het vervolg van de eerste helft viel er niet heel veel gevaar te noteren.

17-Jarige basisdebutant

De mooiste kans was in de 26e minuut opnieuw voor De Waal. Hij lepelde bal over het doel van TOP na een loepzuivere pass van Kian Fitz-Jim. De pas 17-jarige middenvelder - in de zomer van 2019 overgenomen van AZ - maakte in Oss zijn basisdebuut nadat hij eerder tegen Telstar al was ingevallen.

Trainer Mitchell van der Gaag begon met nóg twee 17-jarigen in de basis: Youri Regeer en Ar'jany Martha. Dat kwam doordat Ajax met een aantal blessures kampt en meerdere spelers zijn doorgeschoven naar het eerste elftal. In de tweede helft kwamen ook de 17-jarig Youri Baas en Gibson Yah in het veld. Voor de laatste waren het zijn eerste minuten in het betaalde voetbal

Terrence Douglas (l) in duel met Dennis van der Heijden - Foto: Pro Shots/Marcel van Dorst

Na rust gunde de thuisploeg Jong Ajax veelvuldig de bal. Dat leverde in de 65e minuut een grote kans op toen Jaymillio Pinas er vandoor ging. De vleugelspits ging tevergeefs voor eigen succes terwijl er twee ploeggenoten in kansrijke positie voor het doel stonden om de bal binnen te tikken. Kyvon Leidsman had TOP Oss in de 73 minuut naar 2-0 kunnen schieten, maar keeper Dominik Kotarski keerde zijn schot in de korte hoek. Niet veel later schoot Van der Heijden de bal uit een corner naast.

Laatste zege bij SC Cambuur

Jong Ajax zocht in de slotfase nadrukkelijk de aanval, maar kreeg de stugge Brabanders niet op de knieën. TOP Oss boekte daardoor de vijfde overwinning op rij, terwijl de laatste driepunter van Jong Ajax van 7 november blijft. Toen wonnen de Amsterdamse talenten met 3-2 bij kampioenskandidaat SC Cambuur.

Trainer Mitchell van der Gaag stond met een dubbel gevoel voor de camera van ESPN. "We speelden wel aardig, maar hebben te weinig kansen gecreëerd. Je moet je ergens aan vasthouden en dat is de manier van spelen. Ik heb ploeg gezien, met jonge jongens, die bij momenten prima gespeeld heeft. Alleen het kost ons veel moeite om te scoren."

"Je moet je ergens aan vasthouden en dat is de manier van spelen"

Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag

Door de nederlaag vindt Jong Ajax zichzelf terug op de twaalfde plaats met 22 punten uit 18 wedstrijden. Vrijdag is de nummer vijftien Helmond Sport de tegenstander.

Opstelling Jong Ajax: Kotarski; Kasanwirjo, Lliansana, Musampa, Douglas (Baas/60); Regeer, Fitz-Jim (Yah/81), Warmerdam; Martha, De Waal (Tasci/73) en Pinas