Ga naar Content

'Vuurwerkbom' in Alkmaar blijkt PVC-buis met sterretjes en purschuim

ALKMAAR - De vermeende vuurwerkbom die gisteravond in de Alkmaarse Gaffelstraat werd gevonden, blijkt onschuldiger te zijn dan op het eerste gezicht leek. Het blijkt te gaan om een PVC-buis gevuld met sterretjes en purschuim, meldt de politie na onderzoek.

Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Het zelfgeknutselde stuk vuurwerk zorgde gisteren voor schrik in de Alkmaarse wijk 't Rak. Een voorbijganger ontdekte de grijze buis en sloeg alarm. Rond 19.00 uur stond de buurt vol met politieauto's, ambulances en auto's van defensie. De hulpdiensten namen geen enkel risico: de buurt werd afgezet met politielinten en er werd zelfs gesproken over een ontruiming van bijna zestig woningen.

Dat kwam omdat experts het stuk vuurwerk niet vertrouwden, schrijft de politie vandaag in een persbericht. "Agenten bekeken de pijp en maakten foto's. Deze zijn overlegd en besproken met specialisten. Omdat zij de pijp qua veiligheid niet vertrouwden, werden maatregelen voorbereid om tientallen woningen te ontruimen tijdens het nadere onderzoek van de explosievenverkenners van de politie en de EOD. Uit de nadere verkenningen werd duidelijk dat de bewoners niet hun huizen hoefden te verlaten."

Lees ook

Uiteindelijk kwam het dus niet zo ver. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) kwam ter plaatse en maakte het aangetroffen stuk vuurwerk onschadelijk. De restanten werden vervolgens meegenomen door de politie. Die meldt nu een dag later dat de kunststof buis vol zat met sterretjes.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]