Amsterdam

NL
V

Verbazing over plan voor reuzenrad: "Staat synoniem voor pretpark Amsterdam"

5 januari 2021, 09.30 uur · Aangepast 5 januari 2021, 14.13 uur · Door Sidney Dijkers

AMSTERDAM - Er zijn plannen voor het plaatsen van een reuzenrad op het Oosterdok in Amsterdam. Dat leidt tot verbazing bij buurtbewoners. "We willen niet dat Amsterdam een pretpark wordt en dit is echt een kermisattractie." Volgens de exploitant van het rad hoeven ze zich daar echter geen zorgen over te maken.

De bal kwam bij de omwonenden aan het rollen, toen ze ontdekten dat het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht eind december een vergunning af heeft gegeven voor het plaatsen van het rad aan het water bij het Oosterdok.

Die vergunning is toegekend aan de Egmondse familie Vallentgoed. Het plan is om een reuzenrad te plaatsen op de kade bij het begin van de IJ-tunnel, vlakbij het Nemo-museum. "Het is de bedoeling dat je in het reuzenrad een stukje geschiedenis van de stad meekrijgt. Door middel van techniek in de gondels kunnen mensen in hun eigen taal een stukje historie van Amsterdam meekrijgen", zegt exploitant Jan Vallentgoed.

Het plan komt niet vanuit Vallentgoed zelf, maar van Expeditie Oosterdok, een samenwerkingsverband tussen culturele instellingen in het gebied, zoals het Scheepvaartmuseum en museum Nemo. Ze willen met het rad een extra 'culturele invulling geven aan het gebied', zo vertelt Vallentgoed tegen NH Nieuws.

Pretpark

Omwonenden zijn nu al niet over het plan te spreken. "We vinden toch dat de stad er in de eerste plaats is om er te wonen en te werken en dat in een goede balans met elkaar. Gewoon een leuke stad waar het goed toeven is met elkaar", zegt Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad in het NH Radio-programma De Ontbijttafel.

"Een kermis erbij, daar zijn we gewoon niet voor. We willen niet dat de stad een pretpark wordt. Dat was het al geworden, en alles moet er op gericht zijn om te voorkomen dat het straks weer helemaal gaat losbarsten. Er zijn zo veel leuke dingen die je zou kunnen bedenken, maar een reuzenrad staat toch wel synoniem voor pretpark Amsterdam."

Bekijk hieronder het hele gesprek met Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad in De Ontbijttafel op NH Radio:

Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad op NH Radio - NH Nieuws

Maar volgens Vallentgoed hoeven de omwonenden daar helemaal niet voor te vrezen. "Er wordt gepraat over kermis en lampjes, maar dat was nooit de insteek van het rad. Het komt daar te staan met als doel om een goede culturele invulling te geven aan het gebied. Het doel is dat het publiek vanuit de lucht een beter beeld kan krijgen over de museumhaven en de geschiedenis ervan. Dat de bezoeker van het Oosterdok meer meekrijgt wat er in het verleden gebeurd is."

Ook komt het rad er in ieder geval niet binnen korte termijn, omdat de plannen nog niet rond zijn. "Er is nu alleen getoetst bij het Waterschap of er de mogelijkheid is om het op deze manier te organiseren en die toestemming is er. Verder loopt de zaak natuurlijk nog. Er is ook nog geen definitief besluit door de raad gemaakt." Ook zijn alle musea vanwege de coronamaatregelen nog gesloten en is dus allerminst zeker wanneer de plannen alsnog uitgevoerd kunnen worden en in welke vorm, benadrukt Vallentgoed.

Hier moet het reuzenrad uiteindelijk volgens de plannen komen

Hoe dan ook, de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad vindt dat er het laatste woord nog niet over is gezegd. "We gaan kijken hoe het precies zit en waarom er opeens een vergunning ligt. Dat zal allemaal goed getoetst moet worden."

Niet alleen de vereniging is sceptisch over de plannen, ook de SP heeft in de Amsterdamse gemeenteraad al vragen gesteld over de mogelijke komst van het reuzenrad. De partij wil van het stadsbestuur onder meer een uitgebreide toelichting hoe de verlening van de vergunning door het Waterschap voor het rad is verlopen.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]