Ga naar Content

Zelfgeknutselde vuurwerkbom gevonden in woonwijk, EOD maakt explosief onschadelijk

ALKMAAR - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanavond in de Alkmaarse Gaffelstraat een daar aangetroffen explosief onschadelijk gemaakt. Het gaat om zelfgeknutseld vuurwerk, laat de politie weten. Aanvankelijk meldde de politie dat er vanwege explosiegevaar bijna zestig woningen ontruimd moesten worden, maar na inspectie door de EOD blijkt dat toch niet nodig.

Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Op een foto is te zien de vuurwerkbom in de open lucht, tegen een gevel aan stond. Het gaat om stuk pvc-buis dat was gevuld met een nog onbekend materiaal.

Buurtbewoners laten aan NH Nieuws weten dat het bij aan de slootkant bij een bruggetje lag, naast een woning. Daarom werd aanvankelijk aangenomen dat alle woningen in een straal van honderd meter rond het explosief moesten worden ontruimd.

Dit is de zelfgefabriceerde vuurwerkbom - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

"Als het een cobra is, weet je wat er in zit, maar hier staat geen merk of naam op", verklaart een politiewoordvoerder waarom de hulpdiensten aanvankelijk groot alarm sloegen. NA advies van de EOD bleek dat evacuatie van bewoners toch niet nodig was. De politie heeft de restanten voor onderzoek meegenomen naar het bureau. Er zijn geen aanhoudingen verricht. 

Buurtbewoner

NH Nieuws-verslaggever Maaike Polder sprak ter plaatse met buurtbewoner Alex (17). "Ik heb van een agent gehoord dat er een zelfgemaakte bom is. Ik zat gewoon binnen en toen zag ik allemaal auto's en EOD de straat in rijden, dus ik wou even kijken wat er was gebeurd." 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]