Ga naar Content

Gerelateerde videos

Marga van Praag stond aan de basis van het Jeugdjournaal

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat journalist Marga van Praag. Zij stond veertig jaar geleden aan de basis van het Jeugdjournaal.

Marga van Praag stond aan de basis van het Jeugdjournaal - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Marga van Praag

geboren: Amsterdam, 14 september 1946

beroep: journalist, presentator

erelijst: Beste Jeugdjournaalpresentator ooit, 2014

Jeugdjournaal

Inmiddels is het Jeugdjournaal niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie, maar veertig jaar geleden begon een klein ploegje journalisten, onder wie Marga van Praag, aan een heel nieuw project. In eerste instantie was het Britse programma Newsround het grote voorbeeld. Maar dit programma bracht alleen kindernieuws. De Nederlandse jeugd wilde meer, herinnert Van Praag zich. "Elk journaal gingen wij evalueren met kinderen. Natuurlijk wilde ze ook kindernieuws, over zielige olifantjes enzo. Maar ze wilden ook het gewone nieuws. Dat was heel anders dan in Engeland. Wij hebben in het begin heel veel taboes doorbroken, over bijvoorbeeld euthanasie en seksueel misbruik. Alles is voorbij gekomen."  

"We hebben met het Jeugdjournaal heel veel taboes doorbroken"

Marga van praag, journalist

Publieke omroep

Marga van Praag voelt zich echt iemand van de publieke omroep. "Mijn geboorte-aankondiging kwam bij Herrijzend Nederland. Ik heb later zelf vanaf mijn zesde bij het kinderkoor De Roodborstjes gezongen. Daarna heb ik twaalf jaar bij de VARA gewerkt."

Uiteindelijk belandde Van Praag vanwege het Jeugdjournaal bij de NOS. Die kans liet ze niet lopen: "Ik ben dol op kinderen, altijd geweest, ik hou enorm van televisie en ik hou van nieuws. Nou, wat is dan mooier?" Ook haar eigenschappen werkten mee. "Omdat ik heel nieuwsgierig ben, ik wil alles weten. En omdat ik misschien wel een beetje schaamteloos ben en net zo lang doorga tot er iets uitkomt."  

"Ik ben dol op kinderen, ik hou enorm van televisie en ik hou van nieuws. Wat is dan mooier dan het Jeugdjournaal"

Marga van praag, journalist

Ruud Lubbers

Een van de politici die regelmatig te maken kreeg met bijtertje Van Praag, was de toenmalige premier Ruud Lubbers. Ooit liet ze hem wel dertien keer zijn antwoord overdoen omdat ze er niet tevreden over was. "Politici die niet zeker zijn van hun zaak gaan wollig praten en er omheen draaien. Dat kan ik niet uitstaan." 

Schelle stem

"Ik heb nooit op een gehurkte kleutertoon gepraat", zegt Van Praag. "Ik heb van mezelf een vrij hoge, schelle stem. Toen ik later naar het gewone Journaal ging, zeiden ze: 'die praat echt op een Jeugdjournaal-toontje.' Maar nee, ik praatte als Marga. En dat doe ik nu nog."

Persoonlijker

Na het Jeugdjournaal verkaste Van Praag naar het grote Journaal, waarvoor ze ook presenteerde. Ze denkt dat ze daar nu beter op haar plaats zou zijn geweest, dan in haar tijd. Het wordt nu op een vlotte, persoonlijke manier gepresenteerd. En er is ook meer ruimte voor een grapje. Dat was niet zo toen ze zelf presenteerde. "Ik weet dat ik nog eens enorm op m'n flikker heb gehad omdat ik de verslaggever na een reportage bedankte. Dat mocht helemaal niet. Nu zie je dat aan de lopende band."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.