Ga naar Content

De Peiling: Staat het grondrecht om te demonstreren boven de volksgezondheid?

NOORD-HOLLAND - Op het Vlooienveld in Haarlem vond gisteren de manifestatie van 'Vrouwen voor Vrijheid" plaats. Zo'n 1750 demonstranten kwamen bij elkaar om een kritisch geluid over de coronamaatregelen te laten horen. De gemeente Haarlem heeft de vergunning voor de manifestatie afgegeven. Het recht op demonstratie gaat boven de coronamaatregelen. Wat vind jij van de beslissing van de gemeente Haarlem om in crisistijd een vergunning voor demonstratie af te geven? Staat het grondrecht om te demonstreren boven de volksgezondheid?

Foto: NH Nieuws

Nederland zit sinds 15 december in een strenge lockdown om het coronavirus af te remmen. Voor in ieder geval vijf weken lang zijn alle niet-essentiële winkels, horeca-gelegenheden en musea gesloten. Grote evenementen en festivals zijn al langer van het dagelijks toneel verdwenen.

Voorwaarden

In tijden waarin je geacht wordt met niet meer dan twee personen samen buiten te zijn, heeft burgemeester Jos Wienen toch toestemming gegeven, omdat 'vrijheid van demonstratie' een grondrecht is en dat geldt ook tijdens de huidige coronamaatregelen.

Eén van de voorwaarden was dat de bezoekers van de manifestatie anderhalve meter afstand moesten houden. Om te laten zien waar mensen moesten staan waren er witte stippen op het grasveld gespoten.

De manifestatie van 'Vrouwen voor Vrijheid' op het Vlooienveld in Haarlem is 'op zich gemoedelijk verlopen', zo laat een woordvoerder van de gemeente Haarlem aan NH Nieuws weten. De naar schatting 1.750 bezoekers zijn zondagmiddag rond 15.30 uur allemaal vertrokken.

Kritiek

Zowel vanuit de zorg als vanuit de Haarlemse politiek klinkt kritiek op de manifestatie.
Een IC-verpleegkundige van het Spaarne Gasthuis twittert 'bij het zien van de beelden tranen in zijn ogen te krijgen'. Vanaf vandaag is de spoedpost van het Spaarne Gasthuis tijdelijk gesloten, om zo personeel vrij te maken voor de zorg aan coronapatiënten.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].