Ga naar Content

Sinds jaarwisseling ruim tien Britten op Schiphol toegang tot Nederland geweigerd

SCHIPHOL - Tussen de tien en twintig Britten is sinds de jaarwisseling op Schiphol de toegang tot Nederland geweigerd. Vanwege de brexit vallen Britten sinds 1 januari niet meer onder de EU-regels, en mogen zij Nederland (en de rest van de EU) alleen in als dat strikt noodzakelijk is. 

Foto: Koninklijke Marechaussee

Dat bevestigt een woordvoerder van de Marechaussee desgevraagd aan NH Nieuws. "Tot gisteren waren het er tien, maar ook vandaag is een aantal geweigerd, dus de teller loopt nog op." 

Voor reizigers van buiten de Europese Unie geldt er een inreisverbod, al worden er uitzonderingen gemaakt voor bijvoorbeeld zakenlieden, artsen, journalisten, topsporters en mensen in een langeafstandsrelatie. Vanwege de brexit komen Britten sinds 1 januari alleen de EU in als zij een dergelijke uitzonderingspositie hebben. Toch lijkt niet iedere Brit die op Schiphol landt daarvan op de hoogte. 

Gezinnen

"Ze willen bijvoorbeeld een familiebezoekje plegen", aldus de woordvoerder, "en veronderstellen dan dat ze met een negatieve PCR-test onbeperkt kunnen reizen."  Het gaat niet alleen om individuele reizigers, maar soms ook om gezinnen. En iedereen die niet kan aantonen dat zijn reis strikt noodzakelijk is, wordt teruggestuurd. 

Dat geldt ook voor een vader die met z'n kinderen onderweg naar de Alpen was, om ze daar te leren skiën, vertelt de woordvoerder. "Dat is heel sneu." Niet bekend is of dit gezin uit het Verenigd Koninkrijk of uit een ander land buiten de Schengenzone kwam. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook