Noord-Holland

NL
V

Noord-Holland knalt ondanks verbod 2021 in: op veel plekken overlast, hier en daar schade

1 januari 2021, 01.52 uur · Aangepast 1 januari 2021, 13.13 uur · Door Jouri Bakker

NOORD-HOLLAND - Hoewel er vanwege het vuurwerkverbod dit jaar via de officiële en legale kanalen geen vuurwerk is verkocht, is het vannacht toch een geknal van jewelste in de provincie. Op sommige plekken is met zwaar vuurwerk schade aangericht. 

NH Nieuws

Zo sneuvelden in de Haarlemse Weltevredenstraat de ramen van enkele woningen door een vuurwerkbom. In het Westfriese Wognum werd met benzine en vuurwerk een gigantische explosie in een fietstunnel veroorzaakt. De schade aan het tunneltje is aanzienlijk. 

In een straat in Haarlem sneuvelden ruiten van acht voordeuren. Bewoners schrokken ontzettend van de enorme klap. "Het hele huis trilde. In mijn keuken lag allemaal glas en ook op straat lagen overal glasscherven." Volgens een andere buurtbewoner was het de hele avond al onrustig in de straat.

In Amsterdam was het tot nu toe vooral onrustig in stadsdeel Oost, waar jongeren op de Insulindeweg met zwaar vuurwerk naar de politie gooiden. Nadat de ME was ingezet, keerde de rust terug. In Volendam werd de sfeer overdag al grimmig. Een grote groep jongeren met vuurwerk keerde zich rond 17.00 uur tegen de politie

In Velsen-Noord, waar het een week geleden al tot vuurwerkrellen kwam, ging vanavond een metershoge kerstboom in vlammen op. Een buurtbewoner vertelde eerder vanavond aan NH Nieuws dat jongeren op het plein de hele avond vuurwerk afstaken, en de verlichting vernielden. Rond 23.00 uur stond de boom in lichterlaaie.  

Waar in de uren voor de jaarwisseling vooral harde knallen klonken, ging na twaalven ook veel siervuurwerk de lucht in.

Minutenlang siervuurwerk in Haarlem ondanks vuurwerkverbod - NH Nieuws

Hoewel gemeenten inwoners de mogelijkheid hadden geboden om hun vuurwerk ruim voor de jaarwisseling in te leveren, is inmiddels duidelijk dat veel liefhebbers toch flink wat pijlen, fonteinen en kaarsen hadden bewaard om vanavond af te steken.  

Hoewel het vanwege de coronacrisis strafbaar is vuurwerk te bezitten en af te steken, waren veel mensen bereid het risico te nemen. Op sociale media klonk behalve ergernis over harde knallen en het negeren van het verbod, ook ergernis over de afwezigheid van handhavers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]