Ga naar Content

Helderse vissers lossen laatste vis zonder duidelijkheid over volgende vaart

DEN HELDER - Vanmorgen liepen de laatste vissersschepen de haven van Den Helder binnen om de laatste vangst van dit jaar te lossen bij de visafslag. De tijd richting Brexit en alle bijbehorende vangstbeperkingen tikt ondertussen door. Maar nog altijd is niet helemaal duidelijk wat er straks wel en niet mag.

Vissersvloot lost laatste vangst voor Brexit in gaat: "Een jaar om snel te vergeten" - NH Nieuws

"De vissers mogen straks weer vissen in Britse wateren maar of dat meteen al vanaf 1 januari mag, dat is de vraag", vertelt Pim Visser van visafslag Hollands Noorden en organisatie VisNed, "omdat het verdrag gisteren pas definitief is ondertekend zijn daarna allerlei administratieve molens gaan draaien. We hopen echt dat ze begin volgende week weer toegang tot het Britse water hebben"

Brexit

Peter Kraak was vanmorgen een van de laatste schippers die de haven binnenliep. "We hebben 700 kilo tarbot en griet en 850 kilo tong", vertelt hij tijdens het lossen, "Wij varen meer hier voor de kust. Maar als de grote schepen straks niet meer in Engels water mogen en ze ook hier gaan vissen dan wordt het wel krap"

Pim Visser blikt terug op een jaar vol tegenstellingen. "We hebben door covid te maken gehad met een enorme terugval in de prijs. En dat terwijl de visstand juist heel goed is, er was heel veel tong. Maar we willen 2020 eigenlijk zo snel mogelijk afsluiten. De slechte gevolgen van Brexit daar zullen we tot in lengte van dagen mee te maken hebben."

"Tong is het bezit van de visser. Het is hetzelfde als je tegen een boer zegt: ik pak 13 procent van je land af"

Pim Visser

Er zal, als de Britten straks definitief toestemming geven, een stuk minder gevist mogen worden en dat betekent een stuk minder inkomen voor de vissers. "Het is natuurlijk vreselijk. Er gaat 13 procent van het tongquotum af. Tong is het bezit van de visser. Het is hetzelfde als je tegen een boer zegt: 'ik pak 13 procent van je land af'. Een vreselijk besluit", vertelt Visser.

Ondertussen wordt er aan boord van de BRA 5, de 'Pieter' hard doorgewerkt om op tijd klaar te zijn voor de jaarwisseling. "We moeten straks nog even de netten klaarmaken. Nog een paar uurtjes werk en dan gaan we naar huis", zegt schipper Peter Kraak, "We hadden onderweg een 'stoompie' dus we hebben even kunnen slapen. Twaalf uur vannacht halen we wel en anders doen we vanmiddag nog wel even een 'knippie'.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]