Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

Oud-IJmuidenaar ontsnapte aan Australische vuurstorm: "Het regende zwarte bladeren"

31 december 2020, 12.00 uur · Door Dennis Mantz

AUSTRALIË / VINCENTIA - Het is exact een jaar geleden dat Hans Kieft (63), een geëmigreerde oud-IJmuidenaar, de dood in de ogen keek. Hans en zijn Australische vrouw Delwyn vreesden te worden opgeslokt door een van de enorme bosbranden die het land teisterden. "Het was angstaanjagend. Vluchten kon niet meer, het regende al zwarte bladeren."

Foto: Hans kieft zet zich in om hekwerken voor boeren te herstellen - Hans Kieft

Een inferno ontvouwt zich in het gebied rond hun woonplaats Vincentia, zo'n 200 kilometer ten zuiden van Sydney in New South Wales. Angst grijpt ze naar de keel als ze via een draagbare radio horen dat de vuurzee hun dorpje nadert. "Het was 16.00 uur in de middag, de lucht werd zwart en er was volledige duisternis. We liepen het gevaar overreden te worden door de brand. En dat was zeer reëel, want de brand strekte zich uit over een lengte van 300 kilometer. Tijd om te vertrekken was er niet meer, want het vuur verspreidde zich razendsnel", aldus Kieft.

Branden in Australië

De verwoestende branden domineren eind 2019 en begin 2020 het nieuws, ook in Nederland. De zogeheten 'zwarte zomer' legde bijna 24 miljoen hectare aan landoppervlak in het zuiden en het oosten van Australië in de as. 33 mensen overleven de bosbranden niet. Ook zouden er, volgens een rapport van het Wereld Natuurfonds (WWF), alleen al zo'n 60.000 koala's zijn gestorven gedurende de bosbranden.

"We bleven maar rond ons huis lopen. De wind nam toe, stukjes van de bomen braken af ​​en sloegen op de grond. Uren en uren liepen we over het terrein. We waren uitgeput, konden niet meer. De volgende ochtend hadden we het geluk dat ons dorp was gered. We huilden en voelden ons schuldig, we waren de gelukkige mensen."

Hans Kieft is een geboren IJmuidenaar. Als zoon van een papiermaker groeit hij ook op in de vissersplaats. Ze wonen op de Geleenstraat, op steenworp afstand van winkelstraat de Lange Nieuwstraat. Als hij 23 jaar is vertrekt hij met zijn toenmalige vrouw Mieke vanuit Zaandam naar Australië. Na hun scheiding hertrouwt hij met de Australische Delwyn. Met Delwyn is hij inmiddels 26 jaar getrouwd.

Bosbranden hielden Australië  maandenlang in zijn greep. Tekst gaat verder onder de video.

De bosbranden maakten grote indruk op Hans en Delwyn. Als ze in februari door het land reizen met hun camper maakt een schuldgevoel zich van hun meester. "Bijna 300 kilometer lang zagen we totale vernietiging, alles was weg. In plaats van onze vakantie voort te zetten, werkten we voor een maand bij een vrijwilligersorganisatie genaamd Blaze-Aid, dat hekken voor de boeren ging bouwen", vertelt hij vanuit Australië aan NH Nieuws. "Waarom we hebben geholpen om hekken te herbouwen? We voelden ons schuldig. Ons huis, ons dorp, ons leven was gered. Terwijl anderen alles verloren."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Hans Kieft zet zich vrijwillig in om de hekken van boeren te herstellen - Hans Kieft zet zich vrijwillig in om de hekken van boeren te herstellen

Een jaar jaar na de brand in zijn regio, is het nog altijd het gesprek van de dag. "Ik speel muziek met iemand die zijn huis is kwijtgeraakt. Elke keer dat we een gesprek hebben over muziek, gaat het er toch weer over dat hij alles kwijt is."

En de vrees voor nieuwe bosbranden is er nog altijd. "We kijken vandaag naar de lucht en wensen regen, want als het weer heet en droog wordt, dan kunnen de bosbranden terugkeren."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]