West-Friesland

NL
V

Bijna helft bewoners verzorgingshuis Enkhuizen overleden na corona-uitbraak

30 december 2020, 15.27 uur · Aangepast 30 december 2020, 22.49 uur · Door Josta Bosma

ENKHUIZEN - Een grote klap voor verzorgingshuis Westerhof in Enkhuizen. Van de 32 bewoners zijn er deze maand 15 overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ook het personeel werd hard getroffen. "Ze hebben een flinke knauw gehad", vertelt woordvoerder Els Harder.

Westerhof

Vorige week berichtte NH Nieuws over de vele besmettingen onder de bewoners en het personeel van het verzorgingshuis. Slechts twee bewoners bleken niet met het virus besmet te zijn. Ongeveer zestig procent van het personeel had het virus opgelopen.

"Binnen een paar dagen is iedereen getest. Het personeel kreeg ook klachten en die zijn ook getest. Maar het kwaad was toen al geschied", vertelt Harder op NH Radio

"Het is moeilijk te zeggen waar de uitbraak vandaan komt. De GGD zei dat er mogelijk een superspreader hier geweest. Maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen."

Inmiddels is duidelijk dat het coronavirus bijna de helft van de bewoners fataal is geworden. Ook twee personeelsleden kwamen in het ziekenhuis terecht. "Vandaag is één van hen gelukkig uit het ziekenhuis ontslagen." Zeven bewoners zijn weer beter en een aantal is inmiddels aan de betere hand. 

"Het is voor iedereen een hele grote klap", zegt Harder. "Veel personeelsleden waren ook ziek en die konden alleen maar vanaf de zijlijn toekijken."

De situatie in het kleine verzorgingshuis is heel anders dan een paar weken geleden. "Medewerkers bouwen een band op met de bewoners en hun naasten. Het personeel dat nu terugkomt, is blij dat ze de bewoners weer kunnen zien. Maar veel van hen zijn er niet meer. Dat is zwaar."

Ondersteuning

Voor het personeel is er wel ondersteuning. "Al sinds de corona-uitbraak in Nederland kunnen medewerkers telefonisch terecht bij coaches. Maar nu zijn de coaches ook op de locatie zelf aanwezig."

Harder zegt dat die steun ook echt nodig is. Zorgkoepel Wilgaerden, waar verzorgingshuis Westerhof onder valt, denkt bovendien ook na hoe het personeel de komende maanden psychisch kan worden ondersteund. "Het is een trauma, daarom zijn we ook bezig met de nazorg op de lange termijn."

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]