Ga naar Content

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zet extra crisisteam in tijdens jaarwisseling

NOORD-HOLLAND - Tijdens de jaarwisseling heeft de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een speciaal crisisteam paraat. Dit team coördineert de taken van de extra mankracht op straat. Bovendien liggen er scenario's klaar voor verschillende calamiteiten, waaronder vuurwerkrellen, illegale feesten of geweld tegen hulpverleners.

Foto: NH Nieuws

"De cocktail van de coronamaatregelen, het vuurwerkverbod en het grote evenement maakt het bijzonder en wat gespannen", vertelt Krishna Taneja, directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De spanning in aanloop naar de jaarwisseling is in grote delen van de provincie voelbaar. Zo gaf de gemeente Velsen-Noord vorige week een noodbevel af omdat jongeren de straat op gingen om te rellen met vuurwerk. Ook in Alkmaar was er politie op de been, vanwege geruchten over rellen. Daar bleef het uiteindelijk rustig.

Voorbereid op onrust

De veiligheidsregio wil met een speciaal crisisteam voorbereid zijn op onrust. "De verwachtingen zijn dat niet iedereen zich aan de maatregelen gaat houden", aldus Taneja. "En dat we te maken krijgen met feestjes, mensen die vuurwerk afsteken en mensen die geweld tegen hulpverleners plegen."

Het zogenoemde coördinerende crisisteam moet ervoor zorgen dat er in die gevallen snel gehandeld wordt. Dit zijn leidinggevenden van de hulpdiensten die het overzicht houden op het hoofdkantoor van de veiligheidsregio in Alkmaar. Zij krijgen informatie binnen via verschillende kanalen, zoals meldingen via het noodnummer, het geen-spoed-nummer of van hun collega's op de straat. 

Lees verder onder de video.

Krishna Taneja, directeur van de veiligheidsregio, over de jaarwisseling. - NH Nieuws

Dit team coördineert wat er moet gebeuren als het ergens uit de hand loopt. "Denk bijvoorbeeld aan een illegaal feest waar klachten over zijn. Dan moet dat ontruimd worden op een veilige manier. Dan moeten er noodbevoegdheden worden genomen, waarbij een burgemeester een noodbevel moet tekenen. En onze collega's moeten veilig naar huis kunnen. Dat geheel coördineren, dat doet het crisisteam vanuit Alkmaar."

"Laat ik voorop stellen dat veel mensen zich netjes aan de regels houden. We verwachten ook dat veel mensen dat die nacht doen"

Krishna Taneja, directeur veiligheidsregio NHN

Hoeveel extra hulpverleners er morgenavond op de been zijn, daar doet Taneja geen uitspraken over. Net als de aandachtsgebieden voor de nieuwjaarsnacht. "Uiteraard zijn er gebieden waar we bijzonder aandacht voor hebben. Door nu een naam te geven aan een gebied, roep je op om rottigheid te trappen."

Afgelopen tijd is er volgens Taneja ook van alles gedaan om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling rustig verloopt. Zo zijn de brandweer en politie op pad gegaan om brandbaar materiaal weg te halen. En in Alkmaar en Hoorn waren inleveracties voor vuurwerk. "Laat ik voorop stellen dat veel mensen zich netjes aan de regels houden, dat hebben we ook afgelopen tijd gezien. We verwachten ook dat heel veel mensen dat die nacht doen."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.