Ga naar Content

Leonoor en Rosalie bestrijden bellend eenzaamheid onder ouderen tijdens de crisis

Begin maart hebben de vriendinnen Leonoor Wisman en Rosalie Swart samen Koetjes & Kalfjes opgericht, een initiatief waarbij ouderen aan studenten worden gekoppeld om eenzaamheid tijdens en na corona te bestrijden. "Vanaf het moment dat er werd gezegd: werk en studeer vanuit huis en bezoek geen ouderen meer, zijn we diezelfde avond begonnen", vertelt Rosalie.

Rosalie Swart en Leonoor Wisman - Foto: Renske Totté

Het verhaal van Rosalie en Leonoor verscheen eerder in het boek Nederland Bedankt.

Van start

Opeens zat iedereen thuis en mochten ouderen geen bezoek meer krijgen. Wat mocht dan nog wel? "Ja, dat was bellen", zegt Rosalie. "Een telefoontje is zo gedaan." In één nacht tijd hebben ze het plan gemaakt om ouderen via de telefoon in contact te brengen met studenten om zo de eenzaamheid tijdens de lockdown te bestrijden. Ze bedachten een naam (Koetjes & Kalfjes) en zetten een eenvoudige website op.

De studenten waren makkelijk te vinden. Het was gewoon een kwestie van vrienden vragen en via hen en via social media het netwerk verbreden. Maar in contact komen met eenzame ouderen bleek toch niet zo makkelijk. "Via social media kun je ze gewoon niet bereiken." Gelukkig kregen ze wel berichten binnen van mensen uit de omgeving van de ouderen. Ongeveer 80 procent is opgegeven door een kleinkind, een verzorgende of een oplettende wijkagent.

Ook hielp het dat Koetjes & Kalfjes af en toe in het nieuws kwam. "Daardoor ging het in één keer supersnel en hadden we uiteindelijk zelf geen tijd meer om te bellen met de ouderen", vertelt Rosalie. "Maar er waren genoeg studenten die heel veel ouderen hebben gebeld, dus dat was heel erg fijn." Leonoor en Rosalie richtten zich toen op het managen van de vele aanmeldingen.

Bijzondere initiatieven uit het boek 'Nederland bedankt'

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Nederland Bedankt, waarvoor 60 vrijwilligers verspreid door het hele land op zoek gingen naar bijzondere verhalen en initiatieven tijdens de coronapandemie. Deze 48 verhalen zijn gebundeld in een boek en podcast.  

De totale opbrengst van het project gaat naar Stichting ZWiC. Dit is een steunfonds voor zorgverleners die langdurig ziek zijn geworden door toedoen van corona.

Daar doe je het voor

Al snel stroomden de mooie reacties binnen. Eén daarvan raakte Rosalie vooral. Die was afkomstig van een mevrouw die weinig contact had met mensen, voordat ze werd gebeld door Koetjes & Kalfjes: "Toen ik hoorde dat ze een week lang haar stem niet had gebruikt, wist ik: hier doen we het voor."

Ook de families van de ouderen konden merken dat het hen goed deed om met iemand te kunnen bellen, met iemand die nieuw is, naar hun verhalen luistert en ze ook nooit gehoord heeft. Er wordt natuurlijk ook over koetjes en kalfjes gepraat. "Mensen kunnen hun ei gewoon even kwijt, even gezellig kletsen over hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt."

Toen ik hoorde dat ze een week lang haar stem niet had gebruikt, wist ik hier doen we het voor"

Rosalie Swart

Zo had het ‘cupidoteam’ die de ouderen en de jongeren koppelen, zonder het van te voren te weten, een homoseksuele student uit Amsterdam gekoppeld aan een homoseksuele oudere in Enschede. "Zij hebben een heel mooi gesprek gehad over homo zijn in Amsterdam versus homo zijn ergens in het oosten en wat er is veranderd in al die jaren", vertelt Rosalie. "Daar heeft die man heel veel aan gehad. Zijn sociale leven was weggevallen, omdat mensen in zijn omgeving het niet accepteerden."

Vervolgens heeft de student de oudere geholpen om zijn sociale leven weer een beetje op te bouwen. Ondertussen hebben ze elkaar ontmoet en hebben ze samen een biertje gedronken. "Dat vind ik echt heel erg mooi", zegt Rosalie. "We hebben er toch indirect aan meegeholpen dat deze mensen met elkaar in contact zijn gekomen."

Van zoveel mogelijk naar echt nodig

In het begin dachten Leonoor en Rosalie dat er vooral zoveel mogelijk ouderen gebeld moesten worden. Nu willen ze zich meer gaan focussen op kwaliteit boven kwantiteit. Hiervoor gaan ze opnieuw de balans opmaken. Ze willen dan kijken naar ouderen die echt heel eenzaam zijn.

Daarnaast gaan ze ook kijken naar de studenten. "We zitten te denken aan zo’n vijftig ouderen die gebeld kunnen worden door studenten die het het echt leuk vinden om met ouderen bezig te zijn." Momenteel zijn ze bezig met een crowdfundingactie om van Koetjes & Kalfjes een duurzame stichting te maken. Doorgaan willen ze in ieder geval. Ook als corona geen grote rol meer speelt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]