IJmond

NL
V

Kalm begin van inleveractie vuurwerk in Velsen: "Politie en gemeente zijn klaar voor de jaarwisseling"

28 december 2020, 19.30 uur · Aangepast 28 december 2020, 20.49 uur · Door Fred Segaar

VELSEN-ZUID - Een actie van de gemeente Velsen moet gaan bijdragen aan een rustige jaarwisseling. Maandagmiddag gaf burgemeester Frank Dales het startsein voor een driedaagse vuurwerkinleveractie voor mensen uit de IJmond en Kennemerland. 

Het is onrustig geweest in de IJmond de afgelopen dagen. In Velsen-Noord ging zwaar vuurwerk de lucht in en werden vernielingen aangericht. Een nieuw protest enkele dagen later in Beverwijk na een oproep op sociale media werd in de kiem gesmoord door de aanwezigheid van een grote politiemacht.   

Quote

"De ongeregeldheden in Velsen-Noord staan los van deze actie"

Frank Dales, burgemeester van Velsen

Burgemeester Dales zei dat de inleveractie geen gevolg is van de ongeregeldheden vorige week. "Dat staat daar los van", zei hij bij de start van de actie. "Het was al langer mijn plan en heb dit ook besproken. Het succes van de actie in andere steden, met name in Alkmaar, is voor mij wel een trigger geweest." 

Niet storm

Het loopt nog niet echt storm bij het begin van de actie. In het eerste uur komen vier mensen vuurwerk inleveren. "Het lag maar thuis en dan ben ik het liever kwijt", zegt één van hen. 

Burgemeester Dales durft niet te zeggen of de actie een succes wordt. Hij hoopt het. "Ik snap het best als jongeren zeggen: Ik heb nu vuurwerk, dan ga ik het toch niet inleveren? Desondanks doe ik een oproep aan de jongeren geen vuurwerk af te steken. Het is gevaarlijk en de kans dat je gepakt wordt de laatste dagen van dit jaar,  is groot." 

Jaarwisseling: "Politie en gemeente goed voorbereid" 

Burgemeester Frank Dales van Velsen vertrouwt er op dat de jaarwisseling in de IJmond rustig verloopt. "De gemeente en de politie zijn goed voorbereid. Dat wil zeggen dat er inderdaad meer mensen op straat zullen zijn. Maar de Velsenaren kennende vertrouw ik er op dat we gewoon een heel gezellige oudjaarsavond met elkaar zullen hebben."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]