Alkmaar

NL
V

Uitgestorven rondom oliebollenkraam door lockdown: "Afhaal kan wel!"

28 december 2020, 20.00 uur · Aangepast 29 december 2020, 09.08 uur · Door Maaike Polder

HEERHUGOWAARD - De afgelopen vijftien jaar was het er rond deze tijd een gezellige drukte van jewelste, maar door de lockdown en dus gesloten winkels staat de oliebollenkraam van Corrie, Hans en de kinderen er een beetje verlaten bij. Nóg een klap voor de ondernemers die ook alle kermisomzet zijn misgelopen. "Gelukkig weten veel vaste klanten ons wel te vinden, maar alsjeblieft, koop bij de kramen: het is onze enige inkomst."

Oliebollenkraam Heerhugowaard heeft het dit jaar best lastig - Maaike Polder / NH Nieuws

Dat zegt Corrie Cromjongh-Janssen tegen NH Nieuws. Het is hun vaste standplaats op het bedrijventerrein Beveland in Heerhugowaard, tussen de bekende doe-het-zelf- en meubelwinkels. "Een paar klussers komt wat afhalen bij de winkels. Maar we merken wel in de omzet dat ze dicht zijn. Normaal is het hier een gezellige boel."

Kermis-exploitanten

Het was niet bepaald een makkelijk jaar voor de oliebollenfamilie, die normaal op alle kermissen in de provincie staat. "Ik met mijn snoepkraam en Hans met de Kop van Jut", aldus Corrie. Door de afgelasting daarvan is de oliebollenverkoop het enige moment om een beetje omzet te genereren.

Tekst gaat door onder de video

Corrie van de oliebollenkraam: "Koop bij de kramen" - NH Nieuws

Ook Oud en Nieuw wordt anders gevierd dit jaar. Een van de maatregelen is dat maximaal twee personen per dag op bezoek mogen komen thuis. Ook Corrie merkt dat, in de oliebollenbestellingen. "We zitten niet meer in grote groepen thuis. Voorheen was het dan oliebollen, krentenbollen, appelbeignets, appelflappen. Heel veel. Nu zie je dat mensen met z'n tweeën of drieën thuis zijn, dus kopen ze een zakje oliebollen. Dat scheelt je in omzet."

Gelukkig weten veel vaste klanten de kraam wel te vinden, vooral voor de afhaal van wat grotere bestellingen. "Ik trakteer mijn klanten altijd een zak", zegt een medewerker van een glasverwerker die kratjes vol oliebollen komt halen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]