Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Verhuurders van silent disco doen goede zaken op oudjaarsavond: "Kan in stilte losgaan"

30 december 2020, 17.04 uur · Door Sanne Toebes

AMSTERDAM - Met z'n allen in een krappe bruine kroeg of in een bomvolle club proosten op het nieuwe jaar: dat zit er dit jaar niet in. Zelfs buiten naar een vuurwerkshow kijken is dit jaar niet mogelijk. Maar wat kan er nog wél? De silent disco! Verhuurders van deze apparatuur doen dan ook goede zaken. 

Run op silent disco apparatuur voor kleine dansfeestjes in stilte - NH Nieuws

"Ik vind het heerlijk om te dansen en op deze manier kan ik losgaan zonder dat de buren het horen", vertelt Anita die met drie vrienden een set gehuurd heeft voor oudejaarsavond.

Bedrijven die silent disco-koptelefoons verhuren, hebben het dan ook druk deze feestdagen. "Je proeft dat mensen wel willen dansen, maar geen herrie willen maken", vertelt verhuurder Erwin van All Star Entertainment.

Bij een silent disco huur je koptelefoons die verschillende zenders kunnen laten horen. Vind je een nummer niet leuk, dan schakel je over naar een andere zender. Zo dans je met je huisgenoten in dezelfde ruimte op verschillende muziek.

Bovendien zijn mensen ook bang dat buren gelijk de politie inschakelen als ze iets van een feestje horen. Omdat je thuis maar twee mensen mag uitnodigen, kunnen veel mensen het niet zo gezellig maken als ze gewend zijn. 

'Niet meewerken aan illegale feestjes'

De verhuurbedrijven krijgen aanvragen voor de koptelefoons binnen voor grotere groepen, maar zijn daar terughoudend in. Een verhuurbedrijf uit Amsterdam laat weten dat ze niet willen meewerken aan illegale feestjes: "We vinden het juist leuk om te zien dat mensen het thuis ook klein leuk proberen te maken. Dat ze niet gewoon een radio willen neerzetten, maar er echt iets speciaals van willen maken", zegt Sanne Winchester.

Dat er een goede reden voor een grote aanvraag kan zijn, bewees een klant uit Amsterdam-Noord, zo vertelt Erwin van All Star Entertainment. "Zij wilde twintig koptelefoons voor het hofje waar ze woont. De zenders gaan dwars door de muren heen. Zo kunnen ze met een grote groep op dezelfde muziek samen dansen, maar toch op afstand."

Overtreding

Wil je het met Oud en Nieuw gezellig maken, dan moet je op een aantal zaken letten. Wie dan namelijk op de stoep een glaasje alcohol drinkt, is in overtreding.

Vanwege de landelijke coronamaatregelen mag er vanaf 20.00 uur ‘s avonds en 7.00 uur ‘s ochtends op straat geen alcohol gedronken worden. Zelfs het bij je hebben van alcohol kan een boete opleveren.

Quote

"Wij kunnen handhaven bij problemen. De vraag is of iemand met een glaasje champagne op de stoep een probleem is"

Woordvoerder Burgemeester Halsema

Hoewel de Amsterdamse politie rond de jaarwisseling op dubbele bezetting werkt, kunnen ze onmogelijk alles en iedereen controleren. "Uiteindelijk hebben we minder handhavers rondlopen dan er mensen zijn die in de stad wonen, dus de politie zal altijd moeten kiezen waar ze op handhaven", laat de gemeente weten. 

"Wij kunnen handhaven bij problemen en de vraag is of iemand met een glaasje champagne op de stoep een probleem is. Maar in beginsel mag het niet, dat moeten mensen zich goed realiseren."

Heb je geen koptelefoon voor de silent disco en drink je sowieso graag je champagne binnen op? Volg op NH Nieuws de livestream van de virtuele vuurwerkshow in de Johan Cruijff Arena.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]