Zure afsluiter 2020 voor AZ, FC Utrecht slaat in blessuretijd toe via Dalmau

UTRECHT - AZ is het jaar 2020 met een zuur gevoel geëindigd door het late gelijkspel in de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht. In de eerste helft kwam Utrecht op voorsprong via Eljero Elia, maar na rust leken Teun Koopmeiners en Calvin Stengs orde op zaken te stellen. Adrian Dalmau scoorde uiteindelijk in de 94ste minuut de gelijkmaker voor Utrecht: 2-2.

Adrian Dalmau viert zijn late gelijkmaker tegen AZ - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

"Nog één keer knallen en dan goed het jaar uitgaan", zei AZ-trainer Pascal Jansen in aanloop naar het duel met FC Utrecht. De Alkmaarders probeerden in de beginfase de woorden van hun oefenmeester kracht bij te zetten. Zo verraste Jesper Karlsson na zeven minuten bijna Eric Oelschlägel in de korte hoek. De Duitser kon de bal tegenhouden.

Teun Koopmeiners dwong de doelman tien minuten later tot een redding uit een vrije trap. Verder waren er weinig noemenswaardige momenten. Mark van der Maarel stuurde na dertig minuten Eljero Elia die Marco Bizot makkelijk omspeelde en scoorde. Elia werd afgevlagd voor buitenspel, maar de VAR keurde zijn goal uiteindelijk goed: 1-0. Enkele minuten later kreeg Utrecht een kans via Gyrano Kerk. Na een solo schoot de aanvaller voor het doel van AZ langs.

Check hieronder de nabeschouwing van Pascal Jansen.

Pascal Jansen: "We moeten ons rug rechten en resultaten gaan pakken" - NH Nieuws

Karlsson werd na rust weggestuurd door Myron Boadu. De Zweed faalde oog-in-oog met Oelschlägel. AZ kreeg een penalty na een handsbal van Simon Gustafson door inmenging van de VAR. Koopmeiners schoot vervolgens zijn negende doelpunt van het seizoen tegen de touwen: 1-1. Na de tegentreffer van de AZ-aanvoerder brak een periode aan zonder mogelijkheden. Bizot redde een kwartier voor tijd een grote kans van Kerk.

Zware domper

Na balverlies op het middenveld werd Calvin Stengs aangespeeld. De aanvaller kapte vervolgens Joris van Overeem uit en haalde met rechts uit buiten de zestien: 1-2. Hij leek hiermee de zege veilig te stellen. In de slotfase mocht Juan Familia-Castillo zijn eredivisiedebuut maken voor de Alkmaarders. In de blessuretijd maakte invaller Adrian Dalmau de 2-2 en zorgde daarmee voor een zure nasmaak bij de AZ'ers.

Bij winst kon AZ de aansluiting vinden met Feyenoord en Vitesse, beide clubs staan op een gedeelde derde plek. Door het gelijkspel staat de ploeg van Pascal Jansen op de vijfde plek met 27 punten.

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Reijnders, Stengs; Evjen (58/ Druijf) , Boadu (89/ Familia-Castillo) , Karlsson (81/ Aboukhlal)

Opstelling FC Utrecht: Oelschlägel; Van der Maarel, St. Jago, Hoogma, Warmerdam; Van Overeem, Gustafson, Ramselaar (77/ Dalmau) ; Kerk, Van de Streek, Elia (66/ Sylla)